Do ordinací dorazily první jednodávkové vakcíny. Lékaři už s nimi očkují

27. duben 2021 08:10

Do některých ordinací praktických lékařů dorazily na začátku týdne vakcíny proti covidu-19 od společnosti Johnson & Johnson. Oproti ostatním zatím dostupným očkovacím látkám je tato jednodávková. Mezi pacienty je o tuto vakcínu velký zájem.

Do některých ordinací praktických lékařů dorazila vakcína od firmy Johnson & Johnson v podělí ráno a lékaři začali hned s očkováním i objednáváním pacientů. „Chtěla jsem se zeptat, co teď děláte? Myslíte, že byste byl schopný sednout do auta a přijet hned na očkování? Přišly nám vakcíny na očkování. Za čtvrt hodiny? Super, čekáme na vás,“ znělo v jednom z telefonátů.

Čtěte také

Jednou z prvních naočkovaných jednodávkovou vakcínou s názvem Janssen byla v ordinaci u lékařky Kateřiny Nechvátalové paní Petra. „Chci být chráněná, chránit rodinu, manžela mám nemocného.“ Je jí jedno, jakou vakcínu dostane, podle svých slov kromě neschválených každou.

Vzácná jedna dávka

O vakcínu Janssen je prý mezi pacienty velký zájem právě proto, že je jednodávková. Problém ale je, že dávek zatím přišlo jen několik desítek, říká lékařka Kateřina Nechvátalová.

„Přišlo padesát dávek vakcíny Janssen od firmy Johnson & Johnson a je to celkem deset lahviček po pěti dávkách. Myslím, že velký zájem je proto, že má výhodu jedné dávky a s tím i spojených postvakcinačních reakcí. Lidé hned dostanou certifikát, takže mladší, co chtějí cestovat a mají už něco naplánovaného na léto, tak je to pro ně určitě výhodné,“ přibližuje lékařka.

Podle Nechvátalové dostalo tyto vakcíny přibližně 15 praktiků v regionu, každý po 50 dávkách. Další lékaři ji dostanou v následujících závozech.

Na rozdíl od jiných typů vakcíny se tato objednává centrálně, a ne přes krajský úřad. O tom, která ordinace dávku dostane, proto rozhodovala tentokrát rychlost. „Záleželo na tom, kdo se jak připojil, kdo se jak začal hlásit, protože spuštěno to bylo 12. dubna v půl sedmé a kdo přišel k počítači v osm, tak už se tam nedostal,“ říká lékařka.

Praktičtí lékaři tak teď v Pardubickém kraji očkují třemi vakcínami. Kromě zmiňované látky od Johnson & Johnson je to také Moderna a Astra Zeneca.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související