Do Česka se vrátí zima. Teploty klesnou pod nulu, od středy má sněžit i v nížinách

17. duben 2017

Tento týden se v Česku znatelně ochladí. Podle meteorologů by ve středu i ve čtvrtek mělo sněžit i v nížinách a noční teploty klesnou až na minus tři stupně. Meteorologové proto od úterý varují před sněhovými jazyky.

Ty se budou kvůli větru a sněžení tvořit ve vyšších polohách. „Výstraha bude v platnosti od úterka od 17 hodin a bude platit zejména pro polohy nad 700 metrů,“ říká meteorolog Stanislav Racko.

Výstraha platí v krajích Libereckém, Ústeckém, Karlovarském, Pardubickém, Královéhradeckém, Olomouckém a Moravskoslezském. Ochlazovat se má i ve středu, meteorologové budou tedy výstrahu dále upřesňovat.

„V důsledku postupného ochlazování se bude na našem území snižovat hranice sněžení, v pondělí přibližně od 600 metrů, v úterý od 400 metrů a k večeru předpokládáme sněžení i v nižších polohách," uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Čtěte také

Opatrní by měli být hlavně řidiči. Je třeba sledovat dopravní zpravodajství a informace Horské služby. Mrazy by ale mohly uškodit třeba i na zahradách, Josef Novotný ze svazu zahrádkářů proto radí na vysazené sazenice venku nebo i ve fóliovníku natáhnout přes noc netkanou látku

„Netkanou textilii natáhnout a ono to přeci jenom trošku zarazí, když přijde nějaký přízemní mrazíček,“ radí Novotný.

Přestože lyžařská sezona už skončila, o víkendu se možná bude lyžovat v Krkonoších, popisuje ředitel skiareálu Černá hora Petr Hynek. „Aktuálně se budeme rozhodovat před víkendem, na sobotu a neděli spustíme areál v Peci pod Sněžkou, kde by byli k dispozici lanovka Zahrádka Expres a vlek Javor,“ vysvětluje Hynek. Jestli se v Krkonoších o víkendu vleky rozjedou, by mělo být jasné ke konci tohoto týdne.

autor: tch | zdroj: ČTK
Spustit audio