Do Česka se přihnaly silné bouřky, řada míst v republice hlásí bleskové záplavy

9. červen 2013

Varování meteorologů před silnými bouřkami se vyplnilo. Na Chomutovsku, Lounsku a několika místech Děčínska hlásí bleskové záplavy. Voda, která se valila hlavně z polí, tam zaplavuje sklepy a garáže. Od severní hranice Čech přes Šluknovský výběžek se zase přehnalo krupobití.

Bouřky zasáhly i jih Plzeňského kraje a Chebsko. Hodně pršelo také v oblasti Ašska a Chebska. Hasiči u Mariánských Lázní, u Vřesové nebo v Karlových Varech. Na některých místech museli kvůli spadaným stromům zasahovat hasiči. V Nýřanech kvůli vodě evakuovali deset lidí.

V Němčicích na Prachaticku napršelo za hodinu skoro 40 milimetrů vody a objevily se i kroupy o průměru až 2 centimetry.

Velmi intenzivní bouřky se odpoledne přihnaly na Mělnicko a Mladoboleslavsko. Srážkové úhrny tu mohou dosahovat až 50 milimetrů. Další silné bouřky jsou na Litoměřicku a Žatecku a stále také v jižních Čechách. Objevily se už i na Šumpersku.

Kvůli bouřkám můžou hladiny hlavně menších řek kolísat nebo stoupat. Půda v povodněmi zasažených oblastech je totiž hodně nasycená, vzestupy proto mohou být velmi rychlé. Foukat má také silný vítr na podmáčených místech proto hrozí vyvracení stromů a sesuvy půdy.

Čtěte také

Stoupnout mají toky v povodí Berounky, Otavy, horní Vltavy a jejích přítocích. Tam meteorologové předpokládají překročení druhých i třetích stupňů povodňové aktivity. Zvýšit se mají také hladiny řek na horách na severu Čech i Moravy, v povodí Lužické Nisy na Smědé a Mandavě, Bělé a Opavě. Tam mají řeky překročit první stupeň povodňové aktivit.

Přijít má vytrvalý déšť

Po bouřkách má přijít vytrvalý déšť. Největší riziko hrozí podle meteorologů mezi půlnocí a zítřejší šestou hodinou ranní. Mohlo by napršet 20 až 40 milimetrů srážek, lokálně ale až 100 milimetrů. Hladiny řek mohou v případě intenzivních srážek překročit i třetí stupně povodňové aktivity.

Pro většinu Čech platí výstraha do pondělních 4 hodin ráno, pro Jihočeský a Královéhradecký kraj do pondělních 15:00 a pro celou Moravu a Pardubický kraj až do úterních 6:00.

Vzestupy hladin řek budou rychlé a budou se týkat hlavně menších toků. Rozsáhlé plošné zvýšení hladin řek jako při povodních v minulých dnech je podle expertů málo pravděpodobné. Spíš půjde o takzvané lokální bleskové povodně.

Čtěte také

První bouřky přišly už včera a v noci na dnešek. Rozvodnily například Zákolanský potok na Kladensku. Voda se rozlila na silnici a do zahrad i sklepů. V obci Běloky zatopila několik domů.

Na silný déšť se připravily nádrže na Vltavě. Orlík má prostor pro zadržení srážek prázdný, Lipno už téměř také, a navíc je vypuštěná i část Slap.

autoři: ima , lov , mve , Alina Holušová
Spustit audio