Do Česka přichází extrémní mrazy. Pečujte o svou pokožku a pozor na omrzliny, radí dermatolog

6. leden 2017

Do České republiky proudí arktický vzduch, teploty tak klesnou hluboko pod bod mrazu. Lékaři proto varují před sportováním v extrémně nízkých teplotách. Podle dermatologa Petra Arenbergera hrozí lidem omrzliny.

Při sportování v takto nízkých teplotách lidem podle lékařů hrozí omrzliny nejčastěji na tvářích a prstech. Pokud se něco takového stane, dermatolog radí postiženou část těla nechat rozmrznout jen velmi pomalu.

„Je potřeba včas kůži převést do suchého tepla, do dobře vytopené místnosti. Nedoporučujeme nějaká tření nebo přikládání nějakých horkých předmětů, protože můžeme ten stav ještě zhoršovat. Také se nedoporučuje to, co se dřív doporučovalo, tření sněhem, protože to spíš ochlazuje, než aby tam došlo k nějakému zlepšení prokrvení,“ říká Arenberger.

Čtěte také

Při takto nízkých teplotách je také potřeba pečovat o kůži, hlavně na rukou a obličeji. Arenberger doporučuje používat krémy s nízkým obsahem vody. Hydratační krémy podle něj příliš vhodné nejsou, protože při mrazu ještě více ochlazují.

„Pokud máme pouze hydratační krém, tak je potřeba ho aplikovat na kůži výrazně v předstihu, než jdeme do chladného prostředí. Určitě to udělat ještě před snídaní, aby se ta přebytečná voda z toho krému odpařila a zůstala tam opravdu jen ta ochrana, část té emulze,“ radí Arenberger.

Pokud bude navíc svítit slunce, neměli by lidé hlavně na horách zapomenout na krém s vyšším UV faktorem. „Ultrafialové záření na horách je potencováno především odrazem od sněhu. Vyšší nadmořská výška také zintenzivňuje UVB složku, kterou se snadněji spálíme. To všechno svědčí proto, že nezakrytá místa je potřeba intenzivně chránit. Doporučuji obvykle kolem třicítky faktor, pochopitelně citlivější jedinci by měli používat 50+,“ dodává dermatolog.

autor: anr
Spustit audio