Do Adršpašsko-teplických skal míří v létě tisíce lidí denně, hoteliérům v okolí ale chybí personál

24. červenec 2020

Hledáme kuchaře, číšníky, pomocníky v kuchyni, a nebo pokojské. Inzerátů s podobnou výzvou k nástupu v okolí Adršpašsko-teplických skal je celá řada. Poptávka ale výrazně převyšuje nabídku, na tom se shodli prakticky všichni podnikatelé, které Český rozhlas oslovil.  

Hlavní sezóna v okolí Adršpašsko-teplických skal. Tisíce turistů z Česka i zahraničí. Plná parkoviště, obsazené hotely i restaurace.

Čtěte také

Rychlost obsluhy a kvalita jídel má ale do ideálu daleko. Hlavním důvodem je podle samotných hoteliérů nedostatek personálu.

„Na hlavní pracovní poměr na pozici číšníka a kuchaře bychom ihned přijmuli čtyři zaměstnance. Nejsou," říká například Pavel Škvrně, majitel Penzionu Metuje v Teplicích nad Metují.

Celkem má dvě stovky lůžek, omezit služby nemusí jen díky pomoci manželky, syna a několika členů širší rodiny.

Tolik fascinujících zákoutí jako v Adršpašsko-teplických skalách uvidíte jen málokde. Adršpašsko-teplické skály jsou největším a nejdivočejším skalním městem ve střední Evropě.

Podobně je na tom Zbyněk Bobek, majitel penzionu Pod ozvěnou, na dohled od vstupu do Teplických skal. Personál shání dlouhodobě, například kuchaře by přijal hned.
„Všemi deseti."

Hoteliérům v okolí Adršpašsko-teplických skal komplikuje provoz nedostatek personálu

Situace je prý horší než dřív, spousta lidí podle něj dojíždí do automobilek v okolí, o práci v pohostinství má zájem málokdo.
„Hlásí se lidé, ale to je prostě katastrofa. To se nedá, nic neumí a neznají, jsou opravdu nespolehliví a nepoužitelní."

Čtěte také

A stejně mluví třeba i Martin Francl. Na starosti má šest hotelů, tři z toho u Adršpašsko-Teplických skal. Jeden z nich kvůli nedostatku personálu zavírá přes poledne restauraci, hosty by neměl kdo obsluhovat.

Celkem v hotelích Martin Francl zaměstnává čtyřicet lidí, dalších dvacet by ale potřeboval.
„Na dlouhodobější spolupráci se povede tak každý šestý pracovník."

Problémy s nedostatkem kvalitních zaměstnanců mají třeba i v restauraci Kovářova kobyla ve Zdoňově, jen kousek od Adršpachu.

Malé peklo u vstupu do skal

„Nespolehlivost, obrovská nechuť a nezájem o práci. Je to smutné," popisuje provozovatelka Kateřina Humplová. Otevřeno mají jen čtyři dny v týdnu, víc jim nedostatek pracovníků nedovolí.

Ve většině hotelů, penzionů a restaurací v okolí skal tak přes prázdniny brigádně vypomáhají studenti. Kdo je nahradí až půjdou do školy, jasné není.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.