Dny dobrých zpráv 2013

2. listopad 2013
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Divadlo, koncerty, výstavy – to je festival Dny dobrých zpráv, který letos už po šesté pořádá Křesťanské společenství v Praze. Festival začíná hned v pondělí 4.listopadu a bude probíhat až do soboty v HuDi klubu Ilusion na Vinohradské třídě.

Během rodinného výletu je unesena pětiletá dcera Mackenzieho Phillipse Missy. Část jejich šatů je nalezena po nějaké době v opuštěné chatrči uprostřed oregonské divočiny. A právě sem se vrací zdrcený otec, aby se zde setkal s Bohem. Tak začíná román Paula Younga Chatrč, jehož dramatizací bude v pondělí zahájen festival Dny dobrých zpráv. Bůh Otec zde vystupuje jako postarší Romka, Ježíš je sympatický mladý muž a Duch svatý je krásná mladá dívka. Představení nabízí nový pohled na křesťanskou víru a hledá odpověď na otázku po původu a smyslu bolesti a utrpení. Jaké jsou ohlasy na tuto hru? Odpovídá Vladimír Vácha z divadelní společnosti Kairos II, který je současně členem organizačního týmu festivalu.

Vladimír Vácha: „Stejně jako kniha i naše divadlo je, dá se říci, kontroverzní. Už jsem se setkal s velmi odmítavými postoji i z řad křesťanů, že si vůbec dovolujeme ztvárnit Boha., natož Boha Otce jako ženu – třeba. Na druhou stranu jak ten román tak naše divadlo ukazuje namnohé otázky, které si lidé kladou a přináší na ně nějaké odpovědi. A věřím, že mnozí lidé jsou tím osloveni. Už se mi mnohokrát stalo, že mi dospělý muž řekl po představení, že ještě v životě v divadle nebrečel a že tentokrát se mu to stalo.“

Festival nabídne ještě netradiční pojetí Popelky v provedení Teátru Víti Marčíka a také několik koncertů. Jeho vrcholem bude v sobotu gospelový koncert Maranatha Gospel Choiru z Prahy. Širokému spektru posluchačů je určen i čtvrteční folkový recitál Evy Henychové.

Pořadatelé festivalu přiznávají, že chtějí prostřednictvím různých uměleckých forem nabídnout návštěvníkům možnost konfrontovat se s křesťanským poselstvím a hodnotami. Komu je takový program určen?

Vladimír Vácha: „My se snažíme, aby náš festival by přístupný opravdu všem. Lidé, kteří o Bohu nikdy neslyšeli, nepřemýšleli, přijdou a nechají se pozvat na kulturu a tam se mohou setkat s aspoň částí té dobré zvěsti, kterou nám Bible přináší."

Vedle divadelních představení a hudebních produkcí budou mít návštěvníci festivalu možnost shlédnout v HuDi klubu Ilusion také výstavu obrazů a grafik Václava Lamra a grafik a fotografií Aleše Nováka. A koho by chtěl na festival pozvat Vladimr Vácha?

Vladimír Vácha: „Asi každého, kdo má chuť v tom každodenním shonu a spěchu a v té každodenní záplavě špatných zpráv, které se na nás řinou z televize a odevšud, aspoň chvilku si oddechnout a poslechnout si něco zajímavého, poslechnout si hezkou muziku nebo podívat se na zajimavé divadlo a zároveň slyšet nějaké dobré zprávy."

Charismatičtí a letniční křesťané mnohdy nemají ke kultuře vřelý vztah. Dny dobrých zpráv však ukazují, že jsou schopni spojit síly a kvalitní kulturní program veřejnosti nabídnout. S Křesťanským společenstvím Praha se totiž na pořádání festivalu podílí i další pražské charismatické a letniční sbory - Církev bez hranic a 1. sbor Apoštolské církve.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.