Dnešním mladým stačí málo k tomu, aby se začali mít dobře, říká zastupitel za ODS Josef Baláž

3. říjen 2022

Deset Romů a tři Romky se v letošních komunálních volbách staly členy zastupitelstev. Například Josef Baláž, který uspěl jako nezávislý kandidát za ODS na Praze 14.

„Pracoval jsem dlouho v Bruntále jako romský poradce, stejně tak jsem tuto funkci vykonával pro různé ministry. Např. pro Jiřího Čunka na ministerstvu pro místní rozvoj. K tomu jsem sociálně podnikal. Založil jsem dvě firmy - jednu v Praze, druhou v Bruntále. A tu v Praze v současné době řídím.”

Josef Baláž a jeho tým už deset let podporují sociálně slabé na Praze 14. Zpočátku šlo o sociální podnik, nyní jsou to Technické služby MČ Praha 4.

„Provádíme seč trávy, opravy chodníků, natírání plotů, stavění zdí, úklid, údržbu dětských hřišť, atd. Jde o širokou paletu prací, pro které zaměstnáváme jak muže, tak i ženy.”

Další působností Josefa Baláže je komunitní správa bytů na Broumarské:

„Jde o bytový dům na adrese Broumarská 25, kde bydlí klienti sociálního odboru, dále naši zaměstnanci a pak tam máme ještě čtyři byty v režimu ubytovny, kde jsme schopni někomu rychle nabídnout bydlení, když to potřebuje.”

Nabídka funguje v případě, kdy se rodina nebo jednotlivec v tíživé situaci obrátí na sociální odbor Prahy 14. Pak je mu bytová jednotka na přechodnou dobu přidělena. 

„Řešíme zejména lidi s trvalým pobytem na Praze 14, nebo ty, kteří se v této městské části zdržují.”

Josef Baláž přijal nabídku Občanské demokratické strany vstoupit do komunálních voleb jako nezávislý kandidát. Do zastupitelstva prošel ze 7. místa.

„Chtěl jsem, aby moji zaměstnanci a naši nájemníci měli zaručeno, že to, jak nyní vše funguje, fungovalo i nadále. Svým členstvím v zastupitelstvu bych rád zachoval kontinuitu. Potřebujeme navýšit kapacitu sociálních bytů. Chybou je i to, že současná generace často končí vzdělávání základní školou a nepokračuje dál v učebním oboru. Také je tu obrovský prostor pro rekvalifikace. Dnes je řemeslník velmi ceněn a velmi dobře zaplacen. A nejde o nijak složité obory, není to jako stavět jadernou elektrárnu. Stačí málo a mohou se mít velmi dobře.”

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.