Dnešní Zimbabwe je na tom hůře, než bývalá Rhodesie

23. listopad 2007

Mahátma Gándhí řekl, že sebeosvícenější cizí vláda je horší, než ta nejhorší vláda domácí. Na této tezi není sporné jen to, zda je pravdivá. Přít se totiž lze i o to, co to je - ta domácí vláda.

V několika afrických zemích vládli svého času jako suveréni zástupci přistěhovalecké menšiny; a tihle běloši - kteří se v zemích, kde se narodili, v žádném případě necítili jako cizinci - logicky považovali svou vládu za domácí. Což jim dovolovalo neúnavně odmítat argumenty, že na domácí vládě hodné toho slova by se měli podílet i příslušníci černošské většiny. V Jižní Africe zemřel zkraje tohoto týdne jeden z nejznámějších a nejdůslednějších zastánců tohoto postoje, někdejší premiér bývalé Jižní Rhodesie Ian Douglas Smith.

Smith byl zajímavou, leč vysoce kontroverzní osobností.

V listopadu 1965 jednostranně vyhlásil nezávislost Jižní Rhodesie na její koloniální vládkyni Velké Británii. Londýn v té době uděloval africkým koloniím samostatnost jako na běžícím páse - jenže počítal se svobodnými volbami, a to nutně znamenalo, že k moci se dostane černošská většina. To Smith nechtěl dopustit. Tvrdil, že černí Afričané nejsou k vládě způsobilí. "Rhodesii vybudoval bílý muž, a hodlá si ji udržet," pravil. A tak vládl jménem 200 000 jihorhodeských bělochů - a rozumí se, že dodával, že vládne i v zájmu 5 milionů jihorhodeských černochů.

Měl proti sobě obtížné protivníky: Británii, která trvala na tom, že Jižní Rhodesie zůstává její kolonií, protože nezávislost jí může udělit jedině ona sama - a která chtěla, aby se Smith dohodl s černošskou většinou.

Měl proti sobě i Organizaci spojených národů, která chtěla totéž, a uvalila kvůli tomu na Jižní Rhodesii historicky první ekonomické sankce.

Proti Smithovi stáli i černošští partyzáni, k nimž se hlásil také Robert Mugabe - nynější prezident Smithovy vlasti, která se dnes jmenuje Zimbabwe.

Smith, který odvahu a vytrvalost prokázal jako válečný letec už za druhé světové války, se ale protivníků nelekal. Jednání s Británií účelově protahoval, ekonomické sankce obcházel - pomáhal mu zájem západních firem o jihorhodeské produkty a podpora Jižní Afriky - a s černošskými odbojáři si měly poradit jeho armáda a výkonné tajné služby.

Jenže v druhé půli sedmdesátých let už bylo jasné, že represe černý odboj nezlomí. Na kontě občanské války bylo 30 tisíc obětí, ale partyzáni přesto sílili. Měli totiž všestrannou podporu okolních států, v nichž vládla černošská většina - zatímco Smith naopak přišel o životně důležitou podporu Jižní Afriky. Premiér proto udělal úkrok stranou a pokusil se předat moc umírněným černošským předákům. Partyzáni si však za britského zprostředkování vynutili svobodné volby. A ty vyhráli. To bylo v roce 1980, kdy se Jižní Rhodesie alias Zimbabwe podruhé stala nezávislou, tentokrát s požehnáním Londýna.

A jaká je bilance sedmnáctileté oficiální nezávislosti? Chmurná.

U moci je stále vítěz voleb z roku 1980 Robert Mugabe. Jeho programem je nenávist k Británii a vlastně celému Západu, nenávist k bílým farmářům, kteří se kdysi zasloužili o pověst Jižní Rhodesie jakožto obilnice Afriky, a nenávist k jeho černošským oponentům. K těm se Mugabeho policie nechová o nich lépe než se Smithova tajná policie chovala k někdejším Mugabeho partyzánským spolubojovníkům. Bití lidí, kteří se postaví Mugabemu, je běžné - ale jaké bití! Lámou se přitom kosti a praskají lebky.

Nad porušováním lidských práv v Zimbabwe se v soukromí a tu a tam také veřejně pozastavují dokonce i státy, které kdysi Mugabeho partyzánům pomáhaly. Kvůli Mugabeho diktátorským a násilnickým metodám bylo několikrát pozastaveno členství Zimbabwe v Britském společenství národů. Pro některé státníky je Mugabe personna non grata - což se projeví na nadcházejícím summitu Evropské unie a Afriky, kam kvůli Mugabemu odmítli jet někteří evropští premiéři, například britský Gordon Brown či náš Mirek Topolánek.

Mugabeho Zimbabwe má nejhorší ekonomické výkony z celé Afriky. Průměrný ekonomický růst světadílu byl za loňský rok 5,6 procenta - ovšem Zimbabwe vykázalo růst záporný - minus 4,4 procenta.

V prvních měsících tohoto roku trápila zimbabwskou ekonomiku inflace ve výši neuvěřitelných 1730 procent. Mezinárodní měnový fond tehdy předpověděl, že do konce roku z toho bude 4000 procent - ale je to mnohem horší: rok ještě nekončí a zimbawská inflace se už blíží hranici 8000 procent!

Ceny raketově stoupají, ale na platy se často dlouho čeká - a spousta Zimbabwanů - říká se, že až čtyři čtvrtiny populace - je bez práce.

Tři roky před smrtí se Ian Smith nechal slyšet, že v Zimbabwe dnes miliony černochů říkají, že za jeho vlády se jim dařilo podstatně lépe - a že s ním měli lepší vztahy než dnes s Mugabem. Pravda je taková, že Smithova i Mugabeho ulička jsou stejně slepé.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .
Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: msl
Spustit audio