Dlouhotrvající sucho a tropické teploty snížily na Hané kvalitu obilovin

12. srpen 2013

Žně v Olomouckém kraji jsou už za polovinou, na Hané se blíží ke konci. Oproti loňsku je sklizeň mírně zpožděná a výnosy průměrné. Kvalitu pšenice navíc nepříznivě ovlivnily tropické teploty a sucho.

„Tam se to projevilo na zmenšení zrn i na kvalitě a obsahu lepku a dalších parametrech, které vyžadují pekaři. A něco podobného je u ječmene, tam možná ještě víc, protože tam ty hlavní odrůdy, a to jsou ty pozdější, skutečně teprve dozrávaly, ty byly ještě v nižším vývojovém stadiu než pšenice,“ potvrdil ředitel Okresní agrární komory Olomouc Miloš Porč.

Pod střechou je už téměř všechna řepka a většina pšenice. „Ještě se dokončují sklizně řepky. Tady na Hané už to de facto končí, tam se ještě některé poslední hektary pozdějších odrůd sklízely ve čtvrtek, v pátek,“ upřesnil Porč.

„Sklizeň se přesouvá do vyšších poloh, řekl bych už do těch nejvyšších, kde se řepka ještě pěstuje. A tady dole končí sklizeň pšenice ozimé, ještě se bude sklízet nějaká pšenice jarní a tritikále. Ve vyšších polohách ještě zbývá sklízet oves, žito, také nějaké tritikále a ječmen,“ dodal.

autor: min
Spustit audio