Divocí vlci jsou zpět. Na Šumavě se s nimi učí žít

15. duben 2018 12:20

Už minimálně devět vlků se podle některých pracovníků národního parku pohybuje na území Šumavy. Vedení proto chystá nová opatření.

Správa národního parku Šumava změní například provoz přezimovacích obor pro jelení zvěř, která se tam letos stala snadným cílem pro vlky.

A vyhlásila také rozsáhlé území bez lovu, které by vlkům nabídlo prostor s dostatkem klidu a potravy. Místo lidí tam totiž budou zvěř lovit právě vlci.

Jak odtává sníh, nacházejí pracovníci parku zvířata ulovená vlky. „My sousedíme s územním pracovištěm Srní a v rámci těchto dvou našich pracovišť za poslední tři měsíce víme zhruba o třiceti až čtyřiceti kusech stržených od vlků, ale to samozřejmě určitě nejsou všechna,“ říká vedoucí územního pracoviště Prášily Marek Drha.

Území bez lovu má zhruba sedm tisíc hektarů a správa parku si od něj slibuje mimo jiné i to, že by se mohl snížit počet útoků vlčí smečky na hospodářská zvířata.

„V případě, že zvěře tam bude dostatek, tak se dá předpokládat, že by mohla vlky udržet v tomto území, nicméně já o tom úplně přesvědčený nejsem. Myslím si, že ten kontakt s hospodářskými zvířaty tady bude,“ dodává Marek Drha.

„Mně šelmy jako takové nevadí, vlk mi v rámci národního parku také nevadí. Nicméně asi by bylo krátkozraké z vlka dělat jakousi modlu a v rámci celé republiky ho striktně chránit a zavírat oči nad skutečností, že ten vlk bude ovlivňovat nejen zemědělce,“ komentuje Marek Drha.

Správa národního parku Šumava také bude měnit fungování přezimovacích obůrek. „Některé určitě ještě zůstanou v takovém režimu jako teď, jiné mohou být i zrušeny nebo lépe zabezpečeny, ale teprve jsme na začátku,“ doplňuje mluvčí parku Jan Dvořák.

autor: en
Spustit audio

Související