Divadlo a šok. Zahraniční média komentují střet Zemana a Sobotky

5. květen 2017

Zeman ponížil Sobotku, faux pas na Hradě. I tak o čtvrtečním sporu prezidenta a premiéra informují média. A nejen ta česká.

Plánovaná čtvrteční schůzka premiéra Bohuslava Sobotky a prezidenta Miloše Zemana se zvrhla nečekaným způsobem. Prezident nejprve premiérovi před novináři vyčetl, že mu nepřinesl avizovanou demisi vlády, a poté odešel ještě během premiérova proslovu.

Podle titulků pátečních novin prezident Sobotku „ponížil”, „vyřadil ze hry” nebo „odstřelil”. A vlastní hodnocení si nenechala ujít ani zahraniční média.

Hradní reality show

Šok a nebo divadlo. I tak tiskovou konferenci prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky ohodnotil zahraniční tisk. Neobvyklého chování prezidenta si všimli na Slovensku, v Německu, Rakousku i Spojených státech.


Už roky se česká hlava státu Zeman a ministerský předseda Sobotka nemohou vystát. Ve čtvrtek došlo k ostré výměně názorů, která šokovala celou zemi.NORDWEST ZEITUNG

Například německá agentura DPA označila setkání za malý skandál. Zdůraznila také závěrečný demonstrativní odchod Miloše Zemana.

Slovenský deník SME píše o hradním divadlu a reality show. „To, že na Hradě byl připraven ceremoniál pro rezignaci, ale premiér přijel Zemanovi nakonec jen vysvětlit situaci a nikoli podat demisi, je trapně směšná etuda, která charakterizuje oba,“ dodává.

Rakouská agentura APA ve své zprávě napsala, že se český prezident a premiér pustili do slovní přestřelky před běžícími kamerami.

Zpráva se dostala i do Spojených států. Podle agentury AP Zeman premiéra šokoval, když přijal demisi vlády, kterou ještě nepodal. Po odchodu prezidenta pak prý byl Sobotka viditelně otřesený.

autoři: als , mkk ,
Spustit audio