Díla sochařů ve Vodňanech ozdobí novou naučnou stezku

24. červenec 2013

Díla sochařů ve Vodňanech doplní novou naučnou stezku. Ta lidem přiblíží výzkumné aktivity Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeského univerzity.

Pod vedením Matěje Hájka vznikají například stylizované sochy raka nebo kapra. Stezku bude tvořit pět soch doplněných informačními tabulemi, na kterých mohou zájemci získat informace.

„Začíná to u tématu vody, to je nejobecnější, ale aktuální a důležité. Druhý panel bude věnovaný tématu vyza velká, což je největší jeseterovitá ryba na světě, v současné době kriticky ohrožena zejména kvůli lovu kaviáru,“ říká koordinátor projektu Miroslav Boček.

Další stanoviště bude věnované Omega 3 kaprovi. Ten je zdravější než obyčejný kapr a funguje jako prevence proti onemocněním srdce. „Vědci na naší fakultě vyvinuli speciální krmnou směs. Díky které se podařilo zvýšit obsah Omega 3 kyselin v kapřím mase. To znamená, že jde o kapra, který má léčivé účinky,“ upřesňuje Boček.

Čtvrtý panel představí téma biomonitoringu a čistoty vod. Páté téma bude věnované rakovi říčnímu. „Kterého se naši vědci snaží vrátit zpět do českých vod, protože z nich byl vytlačen buď kvůli znečistění, ale zejména kvůli invazi nepůvodních račích druhů přenášejících račí mor,“ dodává Boček.

Slavnostní vernisáž naučné stezky ve Vodňanech bude v září po instalaci posledního objektu.

autor: kbch
Spustit audio