Dětské úrazy: ubyly ty smrtelné. Pozor na trampolíny, varují lékaři

23. srpen 2016

Počet úrazů dětí vloni stoupl. Lékaři celkem ošetřili asi 560 tisíc zraněných dětí a mládeže, a to je asi o 8 tisíc víc než v roce 2014. Každoročně zhruba 30 tisíc z nich má vážné zranění a musí na operaci. Častěji se zraní chlapci, typicky při pádech a při dopravních nehodách. Nejrizikovější jsou letní měsíce, kdy je úrazů víc.

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD se ale daří snižovat počty smrtelných úrazů dětí. „V roce 2010 to bylo 168, v loňském roce 109. To je velmi pozitivní, nicméně netěší nás, že se nedaří snižovat počet dětských úrazů při dopravních nehodách.“

A právě na tuto oblast se chce ministerstvo zdravotnictví zaměřit v dalších preventivních akcích. Ty chce zacílit hlavně na rodiče.

V zemích OECD je nejvyšší úrazovost dětí v Rusku, Kazachstánu, Moldávii a na Ukrajině. Nejnižší je v Nizozemsku, Izraeli, Švýcarsku, Švédsku či v Británii. Česko je zhruba uprostřed žebříčku 37 srovnávaných zemí.

Mezi regiony nejsou výraznější rozdíly, mírný nárůst dětské úrazovosti byl loni jen v Jihočeském a Libereckém kraji, nejnižší úrazovost byla v Praze.

Skákání na tramplolínách má svá pravidla

Podle zdravotních statistik roste počet úrazů zejména na dětských trampolínách. Navíc lékaři varují - jde o jednu z nejnebezpečnějších aktivit, při které dítěti může hrozit úraz.

„Nehoda se stala u hotelu, kde byla velká trampolína a skákalo tam v tu chvíli dohromady asi 11 dětí,“ říká paní Julie z Prahy, která na trampolínu své děti také pustila. Jenže při skákání se její dvě děti srazily a dcera si o hlavu svého bratra vyrazil přední zub.

Trampolína, skákání, dítě, hra

„Dceru mi přinesla kamarádka v náručí, dceři tekla krev z pusy, byla dost v šoku. Naštěstí je to první zub, mléčný takže není to tak závažná věc.“

Podle zkušeností dětských chirurgů ale úrazů na trampolínách přibývá, „V naprosté většině končetinové zlomeniny, ale jsou z toho samozřejmě trhliny na lebce a zlomené nosy, zlomené obličejové kosti,“ říká přednosta dětské kliniky Fakultní nemocnice Brno Ladislav Plánka, který dozoruje registr dětských úrazů.

Letos se dokonce stal na trampolíně i jeden úraz hlavy, po kterém dítě zemřelo. Podle profesora Plánky by na trampolíně měl skákat pouze jeden člověk.

„Pokud tam děti chodí společně s rodiči, tak rodiče budou pravidelně dětem lámat ruce a nohy, protože dříve nebo později na ně skočí. A to stejné udělají i děti vzájemně, protože nikdy nerozlišujete váhové kategorie, aby se tam pouštěly ty stejné."

Čtěte také

autor: ivv | zdroj: ČTK
Spustit audio