Dětí s psychickými problémy přibývá. Trpí depresemi i poruchami příjmu potravy

2. květen 2015

Úzkosti, deprese a pokusy o sebevraždu se nevyhýbají ani dětem. Malých pacientů, kteří trpí psychickými problémy, v Česku přibývá. Podle lékařů za to můžou hlavně špatné rodinné vztahy a vysoké nároky ve škole. Doktoři řeší problémy hlavně u dospívajících dívek s mentální anorexií a bulimií. Často se setkávají i se sebepoškozováním.

„Hodně se zabýváme například poruchami příjmu potravy, takže se nám zdá, že jich přibývá i v současné době,“ řekl primář Dětské psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice v Motole Jiří Koutek.

Psychické problémy dětí může způsobit třeba to, že se jim rodiče kvůli náročné práci méně věnují, a pro ně to tak může být velmi traumatizující. Roli u špatné psychiky hraje i dědičnost.

„Obecně se v Evropě ukazuje, že asi 10 procent dětí potřebuje v nějaké formě pedopsychiatrickou péči, takže to je relativně hodně,“ popsal psychiatr Ivo Paclt.

„Je to asi osm procent u dětí, které trpí úzkostnou problematikou, asi pět až šest procent u dětí s ADHD , a kolem dvou až čtyř procent u dětí trpících depresivními stavy.“

Dětem mohou uškodit také neshody v rodinách, rozvody a hádky.

Depresí a úzkostmi trpí i kvůli škole a vysokým nárokům ambiciózních rodičů.

„Je třeba se nějakým způsobem vyrovnat s počítačem, naučit se toho daleko více z matematiky. Pro ty děti, které nejsou tak nadané, je to problematické,“ dodal Ivo Paclt.

Podle lékařů je důležité, aby rodiče řešili psychické problémy svých dětí včas a nebáli se s nimi přijít k psychiatrovi. Může se tak předejít zhoršení nemoci v pozdějším věku.

Dětská psychiatrická klinika Fakultní nemocnice v Motole ročně přijme zhruba 70 dětí, většinou dívky. Nejčastěji se tu léčí dospívající děti.

autor: pbe
Spustit audio