Děti dětem aneb weby pro naše ratolesti

2. červen 2002
iŽurnál

Dětský den sice není, ale stejně se budeme věnovat dětem - těm, které na internetu něco znamenají, těm, které něco tvoří, ale pro které je také tvořeno.

Je mu 16 let, provozuje několik serverů, píše články, má vlastní stránku v časopisu Mobil. Většina z nás v 16 letech dělala v sobotu v noci úplně něco jiného než jezdila z Liberce do Prahy resetovat vlastní server. Zdeněk Cendra, o kterém mluvím, patří k nejaktivnějším českým mladíkům na Internetu. Provozoval už časopis, chat, wapový vyhledávač.

Zdeněk Cendra jmenuje weby superSMS.cz a textlink.cz. Ostatní děti prominou, že jsme si vybrali zrovna Zdeňka Cendru, zajímavých dětí na internetu je samozřejmě více. Stačí se podívat na stránky dětské konference o internet - juniorinternet.cz.

I malé děti už brousí po internetu a hledají, co by je zajímalo, jsou to informace o jejich idolech, kreslených postavičkách, filmech, počítačové hry, písničky. Nepodceňujte je. Už 10leté dítě si na internetu dokáže najít i vypracovaný domácí úkol. :-)) Po tom, co jsme představili jednoho z těch mladých tvůrců, se budeme věnovat webům určených pro děti.

Ten první je dělaný pro děti, ale také dětmi: jde o dětské internetové rádio. Jmenuje se Rádio Domino a v jeho vysílání můžete slyšet asi 15 dětí. Je to pražský zájmový kroužek, který se schází ve studiu v Kačerově, kde je všechna technika, kde se natáčí rozhovory, stříhají ankety a další rozhlasové práce. Každý týden natočí děti 60 minut programu, který pak stále dokola běží na internetové adrese www.radiodomino.cz.

Další web je už opravdu web - jmenuje se sympaticky - ekamarad.cz. Je to vlastně web pro všechny, pro rodiče, děti, mládež i pro jejich oddílové vedoucí.

0:00
/
0:00

říká Miloslav Fuček, šéf projektu. Pokud vám jde na webech opravdu hlavně o pozvánky na akce pro děti, můžete se podívat na web nasedeti.cz. A pokud vám jde spíš o zpravodajství ze světa dětí nebo o hry, recenze počítačových her, soutěže, můžete zamířit na ezavinac. Ten je také tvořen dětmi pro děti. A možná vás bude zajímat i to, že je tvořen další významnou postavou dětského českého internetu - Jirkou Peterkou.

Na všechny dětské servery většinou píší děti, na eKamaradovi je to trochu výjimka - píší i dospěláci.

Děti si ale jen nehrají - musí se také uči, zpracovávat domácí úkoly, seminární práce. I s tím se jim snaží internet pomoci - respektive jejich starší kamarádi, kteří napříkald už vypracované seminárky dávají na web. Například stránky student.contactel.cz. Najdou v nich potřebné informace děti od 3. třídy základní školy až po vysokoškolské studenty - kromě referátů jsou tu i zprávy ze školství.

Zřejmě velice aktuální jsou vypracované maturitní otázky na adrese www.maturitniotazky.cz - mnoho předmětů je ještě prázdných, ale možná čekají na vaše vypracování :-))

Děti na internetu mají jednu specifickou vlastnost - mají touhu se setkávat. I když spousta dospělých dokáže komunikovat s některými lidmi pouze virtuálně a ač o nich ví leccos včetně výše platu, nemá potřebu se s nimi setkávat, děti dělají pravý opak. Setkávají se děti z ekamarada, ptáme se Miloslava Fučka.

0:00
/
0:00

Pokud nás poslouchají rodiče, tak je musíme uklidnit, že většina serverů pro děti - nejenom ekamarad.cz - si tohoto nebezpečí všímá a kromě upozornění všichni inzeráty a některé diskuze kontrolují. Na Alíkovi - webu pro úplně malé děti - dokonce filtrují texty se sprostými nebo podežřelými slovy.

Teď k jednomu webu, který je pro děti přímo dělaný. Stránky www.alik.cz jsou dělány tak, aby se tam i ty nejmenší děti byly schopné zorientovat. Najdou tam dětské noviny, odkazy na stránky, které by mohly zajímat mladší kategorie, hry, omalovánky, pohádky, ale i poznávací články. Naučíte se tu třeba abecedu, měsíce a poznat na hodinách, kolik je. Můžete odpovídat v zábavném kvízu.

A jdeme do finále: Plebiscit je hlasování lidu o státním aktu mimořádné závažnosti. Tak zní správná odpověď na minulou soutěžní otázku a tak také odpověděly: Renáta Juráčková z Prahy 4, která už by měla mít v ruce dvě poukázky na počítačový kurz v Centrech internetu, a hrníček od Intelu získala Eliška Soukupová z Bakova nad Jizerou.

Tentokrát můžete vyhrát velkou knihu cheatů od nakladatelství Computer Press nebo předplatné časopisu eBiz nebo Mobility, pokud nám napíšete, co je právě ten cheat. Své odpovědi můžete posílat na e-mailovou adresu pořadu izurnal@rozhlas.cz.

Příští téma: vyhledávače

autor: ark
Spustit audio