Derby Sparty se Slavií mohou přerušit vulgarismy od fanoušků

12. duben 2014

Dnešní fotbalové derby Sparty se Slavií může připomínat spíše hokejové utkání. Od minulého týdne mají delegáti a rozhodčí nařízeno přerušovat nebo i ukončit zápas při vulgárních projevech publika, což může být zásadní i pro dnešní zápas.

„Přerušení pro nás není komfortní situace, ale když se to stalo s Baníkem o poločase, tak jsme se snažili v kabině protáhnout a zahřát. Na hřišti jsme si pak ještě párkrát přihráli a rozběhali se,“ říká záložní Sparty Ladislav Krejčí.

„Musí se s tím počítat a budou se s tím muset smířit oba dva týmy. Pokud budou řvát oba kotle, nedá se nic dělat,“ připravuje se na variantu, že z fotbalového derby bude podle počtu přerušení spíše hokejové, slávista Jaromír Zmrhal.

Po druhém přerušení už by měl přijít předčasný konec zápasu, takže do tmy se derby rozhodně nepotáhne. Teorie některých fanoušků na internetu tvrdí, že kvůli účelově pokřikovaným vulgaritám části obecenstva, které nové opatření vadí, se ani hrát nezačne.

„Věříme našim fanouškům. Chápeme rozladění fanouškovské obce vzhledem k fotbalové asociaci. Ale nedovedu si představit, že by jakákoli fanouškovská skupina takto poškodila vlastní klub,“ řekl Českému rozhlasu ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík.

Vadí morbidní výrazy a urážky

Klub z Letné v týdnu komunikoval s fotbalovou asociací, aby si nové nařízení ujasnil. „Asociaci vadí výrazy, které mají morbidní charakter, nebo výrazné urážky,“ upřesil Kasík.

Kapitáni obou týmů ale věří, že se nic takového nestane. „Fanoušci mají právo říct svůj názor, ale vulgarismy na stadion nepatří a fanouškům nezbude nic jiného, než se s tím srovnat, protože jinak bychom na to doplatili jen my,“ uvědomuje si kapitán Slavie Marcel Gecov.

Čtěte také

„Jestli dojde k přerušení zápasu, těžko se to ze hřiště ovlivňuje, to už je jenom na fanoušcích. My je můžeme jenom poprosit, aby bylo skandování slušné,“ žádá David Lafata.

Derby začíná ve tři hodiny odpoledne. O dvě hodiny později se v Ostravě rozehraje duel Baníku se Slováckem a hrozba, že se některý ze zápasů nejvyšší soutěže skutečně nedohraje, bude znovu aktuální.

autoři: jkb , vman
Spustit audio