Deníky o papežově návštěvě Turecka a summitu NATO

29. listopad 2006
Čteme ze zahraničního tisku , Čteme ze zahraničního tisku

Papežova návštěva Turecka - to je téma, které zaujímá přední pozici na stránkách světových novin.

Papež přijel s překvapivým gestem dobré vůle, které by mohlo napomoci k oslabení hněvu mnoha muslimů právě proti jeho osobě, píše ve svém dnešním vydání americký deník The New York Times. Papež totiž veřejně požehnal dávnému a nejhlubšímu přání Turecka vstoupit do Evropské unie. Vatikán sice v politickém procesu rozšiřování Evropské unie formálně nehraje žádnou roli, ale papežovo gesto představuje velmi šikovný politický nástroj. A to právě v nesmírně citlivém období vztahů mezi muslimy a křesťany, konstatuje americký list.

Návštěvu hlavy katolické církve v Turecku komentují i slovenské Hospodárske noviny. "Navzdory nejrůznějším protestům a komplikacím, které papež nedávno způsobil svým nešťastným výrokem na adresu islámu v německém Řeznu, dokazuje Benedikt XVI. svou návštěvou v Turecku svoji odvahu a ochotu pokračovat v dialogu, a to jak s pravoslavnou ortodoxií, tak s islámským světem.

Vatikánští odborníci dávají papeži a myšlence smíření s islámem velké naděje. Pokud dnes papež vstoupí do Modré mešity v Istanbulu, tak bude mít toto gesto větší váhu než tisíce slov adresovaných muslimům na celém světě. Můžeme tedy očekávat, že Benedikt XVI. a celá vatikánská diplomacie nepromarní vhodný okamžik. Právě během návštěvy Istanbulu, který se kdysi nazýval "druhým Římem", by se navíc mohla rozšířit cesta sblížení mezi řeckou ortodoxní a římskokatolickou církví, domnívá se list.

Text byl vybrán z pořadu Čteme ze zahraničního tisku, který vysílá Český rozhlas 1 - Radiožurnál

autoři: sma , dkk
Spustit audio