Den Země v ústecké zoologické zahradě ukázal návštěvníkům každodenní ohleduplnost k životnímu prostředí

21. duben 2024

Den Země si mohli návštěvníci zoo v Ústí nad Labem připomenout už v předstihu. Akce měla ukázat, jak se chovat v přírodě nebo jak snížit spotřebu elektřiny v domácnosti.

Program nakonec ještě před začátkem kvůli počasí přesouvali organizátoři do vnitřní expozice. Modelový byt včetně vybavení lednicí, sporákem, televizí nebo boilerem na teplou vodu vytvořili v jednom zákoutí haly pavilonu šelem.

Třídění odpadu nebo určení doby, za kterou se materiály ponechané v přírodě rozloží - například takové úkoly děti plnily. Odměnou byl modrý kamínek. A na závěr je pak čekala váha s balonkem jako planetou Zemí ponořeným v černém lavoru.

„Na druhou stranu těchto vah si děti dávají své modré kamínky jako kapku v moři, a tím postupně vytáhnout Zemi z té špíny ven,“ popisuje alegorii Věra Vrabcová z ústecké zoologické zahrady.

„Během akce mohou návštěvníci nakouknout do takzvané modelové domácnosti,“ ukazuje další vzdělávací instalaci mluvčí zoo Veronika Schranková. Tam andělé a čerti dětem i rodičům ukázali, jak neplýtvat elektřinou, že je dobré kontrolovat vodovodní kohoutek, aby nekapal nebo že je při nákupu lepší plátěná než igelitová taška.

autoři: Robin Röhrich , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související