Deficit veřejných financí loni výrazně klesl, oznámili statistici

1. duben 2014

Deficit veřejných financí loni výrazně klesl na 1,4 procenta hrubého domácího produktu. Předloni přitom byl 4,2 procenta. Uvedl to Český statistický úřad.

Česko tak loni poprvé od roku 2008 splnilo kritérium deficitu veřejných financí pro případné přijetí eura.

Výše deficitu veřejných financí za rok 2013 byla podle statistiků ovlivněna meziročním růstem objemu celkových příjmů při meziročním poklesu celkových výdajů.

„Příjmovou stranu ovlivnil zejména růst objemu vybraných daní, a to především daní z produktů. Mezi dominantní vlivy na straně výdajové patří pokles investičních výdajů na úrovni centrální i místní vlády,“ uvedl ČSÚ.

Restrikce nemají podvazovat investice

Stát tak dokázal vybrat víc peněz na daních a také klesaly výdaje. Analytici ale upozorňují, že může být nebezpečné šetřit na investicích, zejména v situaci, kdy v posledních pěti letech procházela ekonomika dvěma recesemi.

I letos vláda počítá s deficitem pod požadovanými třemi procenty HDP.

Jako povzbudivé vnímá nejnovější údaje Jaroslav Ungerman, makroekonom Českomoravské konfederace odborových svazů:

„Je třeba být opatrný, protože pokud by restrikce výdajů postihla investice, tak je nebezpečná z hlediska toho, jakým způsobem budete podporovat další ekonomický růst.“

„Pro nás je dlouhodobě stlačení deficitu veřejných financí pod 3 procenta velmi důležitým cílem,“ zdůraznil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

autoři: tet , ves , mkp
Spustit audio