David Cienciala nasbíral v jednom zápase sedm asistencí. ‚Sám to nechápu,‘ říká třinecký útočník

26. březen 2018
Zprávy , Zprávy

Když hokejista Vsetína Tomáš Sršeň nasbíral v jediném zápase play off sedm bodů, byl Davidu Ciencialovi teprve rok. Teď, o 21 let později, dokázal to samé i on – v dresu Třince přihrál na sedm gólů v rozhodujícím čtvrtfinálovém duelu proti Pardubicím.

Přihrát na sedm gólů v jediném zápase je mimořádný výkon – v české extralize se to až do neděle nepovedlo nikomu a ve slavné NHL to dokázali jen dva hráči. Billy Taylor z Detroitu v roce 1947 a v 80. letech hned třikrát Wayne Gretzky.

„Smáli jsme se mu, že bude jako Wayne Gretzky a že bude mít rekord na wikipedii. Bude to mít asi taky pěkně drahé,“ připomněl právě výkon nejlepšího hráče hokejové historie Ondřej Kovařčík, který se po přihrávkách Ciencialy trefil hned třikrát a stejně jako jeho spoluhráč bude muset přispět do klubové kasičky.

V samostatné české extralize je dvaadvacetiletý třinecký útočník pátým hráčem, který zaznamenal sedm bodů v jednom duelu. V play off to před ním dokázal vsetínský Tomáš Sršeň – před 21 lety dal shodou okolností také Pardubicím pět gólů a na další dva přihrál.

„Sám to nechápu, jak to tam napadalo. Já jsem to zažil naposledy snad někdy v šesté nebo sedmé třídě a ještě mi to nedochází,“ vyprávěl po zápase ještě překvapený David Cienciala.

Sedm bodů v jednom utkání zvládl nasbírat i nejslavnější český hokejista Jaromír Jágr. Na konci roku 1999 za Pittsburgh a o tři roky později v dresu Washingtonu tři góly dal a na další čtyři přihrál. Vůbec nejvíc bodů v historii NHL – deset – si připsal tehdejší kapitán Toronta Darryl Sittler, který v roce 1976 proti Bostonu šestkrát skóroval a na další čtyři góly nahrál.

autor: ala
Spustit audio