Daňové přiznání k dani z nemovitosti

22. leden 2002

Pokud jste podali daňové přiznání v minulých letech a nic se na vašem pozemku, bytu, nebo domu nezměnilo, nemusíte na finanční úřad chodit. Stále platí to co jste uvedli v příslušném formuláři už dříve.

Věra Kokešová: Pokud dojde ke změně stavby - že například dojde k rozšířění zastavěné plochy, k různé přístavbě, nástavbě nebo i ke změně užívání stavby nebo nebytového prostoru, který je využíván k podnikání nebo se změní účel podnikání, tak v těchto případech se daňové přiznání musí podávat. A pokud bylo již podáno řádné daňové přiznání tak postačí dílčí daňové přiznání.

Vysvětluje Věra Kokešová z pražského finančního ředitelství, která k dílčímu daňovému přiznání dodává.

Věra Kokešová: Tam už potom jenom uvede ty změny a přičte si tu daňovou povinnost, která zůstává.

Zaplatit daň na tento rok ale nemusíte ihned - termín je do konce května.

Věra kokešová: Pokud nepřesahuje 1000 korun tak se platí do 31. května a v ostatních případech je to potom ve čtyřech stejných splátkách, to je do konce května, do konce června, do konce září a do konce listopadu.

Zmíněné termíny můžete zapomenout pokud splňujete některou z podmínek osvobození od daně z nemovitostí. Neplatíte sice nic, ale daňové přiznání musíte stejně do konce ledna podat.

Věra Kokešová: Pokud jde o novostavbu tak je možné uplatnit osvobození - neplatí se 15 let od roku následujícího po kolaudaci.

Lepší podmínky pro patnáctileté osvobození od daně mají letos restituenti.

Věra Kokešová: Od 1. ledna letošního roku je tento zákon znovelizován, protože ti, kteří například dostali obytné domy vrácené v restituci, museli v předchozích letech tu odloženou daň prokazovat tak, že byla vložena zpět do opravy nebo rekonstrukce toho příslušného domu. Od nového roku už to nemusí prokazovat.

Ještě letos platí osvobození od daně také pro majitele privatizovaných bytů.

Věra Kokešová: Od roku 2003 už by měli platit daň, ale v roce 2002 jsou ještě osvobozeni. Netýká se to ale v žádném případě bytů, které byly převedeny z fyzických osob na fyzické nebo právnické osoby, jenom z vlastnictví státu, obcí nebo družstev.

Naopak ale už přestává platit osvobození od daně v případě, že majitel změnil způsob vytápění z pevných paliv na elektřinu nebo plyn. Pouze dobíhá pětiletá lhůta pro ty, kteří uplatnili tento nárok před rokem 2001.

autor: alh
Spustit audio