Daniel Raus: Mohamed Merah a ideologie smrti

24. březen 2012
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Se zatajeným dechem sledovala v tomto týdnu celá Francie hledání nebezpečného teroristy, obléhání domu, ve kterém se zabarikádoval, a v přímém přenosu nakonec i zásah proti němu. Islamista, který vraždil francouzské vojáky, učitele a děti před židovskou školou v Toulouse, byl zastřelen. Přesto se ale policie během vyjednávání leccos dozvěděla o jeho motivaci.

Francie zažila šok, jaký čeká zřejmě čas od času i další evropské země. Islamista a příznivec Al-Kajdy Mohamed Merah začal vraždit – zdánlivě bezdůvodně. Kdysi to byl obyčejný kluk, syn alžírských přistěhovalců, kteří se rozvedli a výchovu dětí nezvládli. Mohamed se vydal na cestu drobného zločinu, v posledních pěti letech skončil dvakrát za mřížemi. A pak se stalo něco daleko horšího.

Setkal se s ideologií islámských radikálů, a to přímo ve Francii. Díky nim se dostal na pákistánsko – afghánské hranice, pravděpodobně do výcvikových táborů. Když se vrátil do Francie, zrodil se v jeho hlavě šílený plán. Zákeřným způsobem začal vraždit. Nejdřív příslušníky armády, potom děti před židovskou školou. Když byl posléze vystopován a obklíčen, uváděl jako motiv pomstu. Palestinské děti přece taky umírají.

Policie na jihu Francie zasáhla proti podezřelému ze série vražd

Jeho jednání a myšlení opět poodhalilo zrůdnost ideologie, která se většinou (a ne zrovna šťastně) označuje jako islamismus nebo džihádismus. Je to ideologie smrti. Když se přeneseme do roku 2001, můžeme si všimnout zajímavé věty, kterou tehdy pronesl mluvčí Talibanu a mnozí ji po něm opakovali. Bylo to před operací Trvalá svoboda, při které spojenci s domácí opozicí Taliban svrhli. V tu chvíli ale pouze žádali vydání Usámy bin Ládina, což bylo odmítnuto.

Onen mluvčí tehdy prohlásil: tak jako vy milujete život, tak my milujeme smrt. Televize CNN potom přinesla šokující záběry dětí v pákistánské škole, jak ukazují na obrázek mrakodrapů na Manhatanu a vykřikují: tenhle je můj. Jejich obdiv vůči teroristům neznal hranic. Mnohokrát se taky ukázalo, jak vede kultura smrti islamisty k tomu, že se obklopují živými štíty, hlavně ženami a dětmi. Jsou-li zlikvidováni, objeví se zpráva, že západní křižáci opět vraždí muslimské děti.

Francouzská policie na místě hrůzného zločinu

Mohamed Merah uvěřil ideologii smrti. Pár hodin před vlastním koncem litoval, že nemohl povraždit více lidí. Jeho případ ukazuje, že civilizace, která miluje život, má tvrdého a mimořádně zákeřného protivníka. Nemůže být poražen zbraněmi – a nemůže být poražen bez nich. Naděje spočívá v tom, že život nad smrtí nakonec vítězí.

Na vlnách Radiožurnálu v to věří Daniel Raus.

autor: Daniel Raus
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.