Danie Raus: Konců světa nebylo nikdy dost

31. březen 2012
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Předpovědi konkrétního data konce světa se můžou stát dobrým byznysem, pokud se falešnému prorokovi povede včas zmizet. Jinak může být konfrontován s tvrdou realitou, jak se to stalo v posledních týdnech a měsících notorickému americkému předpovídači.

Žádné další předpovědi konce světa. Asi tak by se dal shrnout nejnovější postoj člověka, který na sebe ještě nedávno upozornil proroctvím několika Armagedonů. Jmenuje se Harold Camping, je mu 90 let a proslul jako zakladatel úspěšného „Rodinného rádia“ se sídlem v Kalifornii. Je to necelý rok, co měl být podle něj konec světa. A média to tehdy pořádně roztočila.

Onen den měl nastat 21. května léta Páně 2011. Campingova síť 150-ti rádií tehdy předpovídala, že všechno začne sérií zemětřesení, postupujících od Austrálie k Americe. Věrní křesťané měli být vytrženi do nebe a nešťastníky na zemi měl postihnout naprostý zmatek.

Čekání konce světa se pak mediálně zvrhlo v typicky americkou kampaň, na kterou získal Camping 80 miliónů dolarů. Přestože absolutní většina církví a duchovních předpovědi striktně odmítla, spousta lidí mu uvěřila a mnozí obětovali úspory nebo dokonce prodali domy v naději lepších zítřků.

Jenomže soudný den jaksi ne a ne přijít, tak se autor předpovědi nechal slyšet, že omyl ve výpočtu mohl nastat, ale maximálně v rozsahu několika dnů. Potom upřesnil, že konec světa už nastal, ale pouze v duchovním smyslu. A když se dotěrní novináři domáhali odpovědi na otázku, kdy tedy nastane ve smyslu fyzickém, stanovil Camping nové datum: 21. říjen.

Jenomže ani tehdy andělská polnice nezazněla a falešný prorok měl na krku soudní opletačky s nešťastníky, které připravil o majetek. Zbyl mu z ostudy kabát. Navíc ho postihla mozková příhoda, po které (podle některých kritiků symbolicky) přestal mluvit. Teď se na stránkách Rodinného rádia objevilo jeho zásadní prohlášení. Omylem nebyla data, ale samotný fakt, že konec světa vůbec předpovídal. Označil to doslova za hřích a všem se omluvil.

Žádné další předpovědi tedy z jeho numerologicko – teologické dílny nevyjdou. A dobrou zprávou je, že i v poměrně vysokém věku může člověk přijít k rozumu. Ačkoliv mediální show kolem Campingových předpovědí bude možná leckomu chybět.

Na vlnách Radiožurnálu se mezi ně nepočítá Daniel Raus.

autor: Daniel Raus
Spustit audio