Cyklisté z celého Česka získávají peníze na speciální kola pro handicapované děti. Byli i v Liberci

10. srpen 2020 13:00

Parta nadšenců a milovníků cyklistiky z celého Česka objíždí republiku. A mají k tomu dobrý důvod: vybírají peníze pro handicapované děti a pomáhají jim tak s jejich cestou za vysněnými tricykly, handbiky nebo trenažéry.

Čtěte také

V neděli 9. srpna se zastavili také v Liberci a návštěvníci tamní ZOO měli možnost jejich snažení podpořit. „Jde o to, pomoct handicapovaným dětem ke svobodnému pohybu. Svoboda pohybu je pro vývoj dětí zásadní,“ vysvětlil Tomáš Pouch, hlavní organizátor akce. Sám v mládí po autonehodě přišel o nohu. Později založil neziskovou organizaci, která právě handicapovaným dětem umožňuje užít si běžného života.

Jízdu na handbiku zkusil i Petr Vondráček

Slovem akci provázel herec a zpěvák v jedné osobě Petr Vondráček. A sám si také jízdu na trenažéru vyzkoušel. „Jedu asi kilometr do kopce, tedy na trenažéru a „šlapu rukama“. To zní divně, že?“ popsal své snažení. I náš redaktor Pavel Petr si pod odborným vedením Petry Hurtové, českolipské mistryně republiky v jízdě na handbiku, trenažér zkusil. „Je to super takováhle akce, nikdo nemůže říct, že je to zadarmo, ty ujeté kilometry se přeměňují na peníze,“ řekla závodnice.
„Tady (v Liberci) se pomáhá Veronice Severové, která od nás dostane tricykl, protože její postižení je kombinované. A díky tomu kolu ona může rozvíjet své pohybové dovednosti, ale hlavně zažít normální dětství,“ vysvětli ještě Tomáš Pouch.

autor: ppe
Spustit audio

Související