Cyklista Janošek je nejleším evropským juniorem. V Brně mu chybí dráha

5. prosinec 2015

Dráhový cyklista brněnské Dukly Jiří Janošek získal na rozloučenou s juniorskou kategorií pohár pro nejlepšího mladého sportovce Evropy za rok 2015. Letos zazářil na srpnovém mistrovství světa juniorů, kde získal dvě stříbrné medaile a jedno zlato.

„Vůbec jsem to nečekal. Měsíc před vyhlášením jsem se dozvěděl, že jsem mezi pěti nominovanými. Potom došlo na samotné vyhlášení. Tam jsem seděl a najednou říkali moje jméno. Tak jsem se rozzářil a šel jsem si pro ocenění,“ popisuje Jiří Janošek předávání cen ve Španělském sále Pražského hradu.

Cenu pro nejlepšího juniorského sportovce v Evropě mu předal předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Ocenění si zasloužil především za výsledky na MS juniorů, kde získal 3 medaile, mezi nimi i jednu zlatou. Hned po jejich zisku začal závodit mezi muži. „Je to velký rozdíl. Co jsem byl na závodech, tak je tam velký rozdíl v převodech. Samozřejmě jsou vlastně i rychlejší časy. Ale myslím, že nějakým tréninkem se to dá určitě dohnat,“ věří.

Kromě dospělé kategorie absolvuje závodník Dukly také mistrovství Evropy jezdců do 23 let. Při jiných příležitostech se už ale utká se seniorskou elitou. „U23 a muži jezdí dohromady. Když se bude dařit, tak bych asi příští rok mohl bojovat o účast na mistrovství světa mezi muži,“ přemýšlí brněnský cyklista.

Na olympijské hry v Riu de Janeiru příští rok nemyslí. Jeho cílem je Tokio v roce 2020. Tam by se navíc mohl na olympijský program vrátit závod na jeden kilometr, který Janošek letos na juniorském šampionátu vyhrál. „Povídá se, že kilometr bude místo team sprintu, ale to je za dlouho,“ dává 18letá naděje nahlédnout do zákulisí.

Na seniorských závodech zatím může český mladík sledovat, jak se připravují ti nejlepší jezdci světa. „Díváme se na závodníky a na ty nejlepší, co dělají. Jaké mají třeba rozjíždění, jaké mají nástupy. Ale myslím, že tady máme dobrou základnu a většinou jedeme podle svého.“

Brněnská Dukla má bohatou tradici a široké zázemí, jedna věc však v Brně výrazně chybí. Dřevěný velodrom. Takový, na kterém se jezdí světové závody. „Je to pro nás strašný problém. V Brně máme jedinou dráhu, která je betonová. Můžeme tady možná natrénovat více sílu, ale chybí nám tam oficiální parametry,“ posteskl si Jiří Janošek.

autoři: vman , dan
Spustit audio