Co bychom se báli na Prachovské skály - úžasné skalní město v Českém ráji

11. červen 2014
Česko – země neznámá

Prachovské skály jsou opěvované nejenom ve známé písničce Ivana Mládka, ale i mezi českými a zahraničními turisty. V letní sezóně jich totiž do přírodní rezervace a jednoho z nejznámějších českých skalních měst přijede na 120 tisíc. A to zmiňujeme číslo pouze za oficiální otevírací dobu.

Centrem Prachovských skal a také výchozím bodem všech výletníků je Turistická chata Klubu českých turistů. V jejím sousedství najdete hlavní parkoviště, možnosti občerstvení a samozřejmě - a to je nejdůležitější – hlavní vstup do skal. Skalní město se rozprostírá na Jičínsku, kousek od Prachova v nadmořské výšce 300 až 462 metrů nad mořem. Území je dnes chráněno jako přírodní rezervace.

Nejkrásnějšími partiemi Prachovských skal vedou dva základní turistické okruhy – jeden kratší a méně náročný, který měří necelé dva kilometry, a druhý, náročnější, je dlouhý přibližně čtyři kilometry. Ve skalách najdete celkem 13 hlavních vyhlídek, ze kterých se zvědavému oku turisty nabízí úžasný rozhled na celé skalní město i do vzdálenějšího okolí. Například z vyhlídky Českého ráje dohlédnete až na zříceninu hradu Trosky.

Začátky turismu v Prachovských skalách by se daly datovat na přelom70. a80. let 19. století, kdy ještě před založením Klubu českých turistů, jezdil do skal známý český vlastenec a národopisec Vojta Náprstek. Ten zorganizoval skupinu více než dvou desítek návštěvníků skal, mezi nimiž byl prý i básník Jaroslav Vrchlický.

Prachovské skály

I když mezi první známé návštěvníky skal by se mohl řadit i císař František I., který podle pověsti Prachovské skály navštívil a nechal se na nosítkách pronést skalní soutěskou, kterou později nazvali Císařská chodba.

Po návštěvě skal si můžete odpočinout v čajovém altánku

Skalní město u Prachova je rájem pro turisty, rodiny s dětmi, horolezce i dobrodruhy. Úzké skalní cestičky, průrvy mezi skalami, kudy se musíte protáhnout, jako například Myší díra, která v nejužším místě měří pouhých35 centimetrů. Zkrátka a dobře – nic pro klaustrofobiky. U hlavního vstupu si turista může zakoupit také mapku s vyznačenými skalami, které mají svá vlastní jména. Pak není problém poznat, kde je Orel, Čapka, Prachovská jehla, Krakonoš, Madonka s děťátkem, Modlitba skal nebo Mnich.

Prachovské skály z ptačí perspektivy

A po dni stráveném ve skalách si můžete dopřát odpočinek v netradiční čajovně, která se nachází jen několik desítek metrů od Turistické chaty. Altánek z modřínového dřeva vybudovali prachovští milovníci čaje po čínském vzoru, kdy u velkých skalních měst existují čajové altány klidu a pohody. Zdarma či za dobrovolný příspěvek si v lese za cvrlikání ptáčků můžete vychutnat čerstvě uvařený čaj, který vám naservíruje sám čajový mistr.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio