Chybně vytištěné volební lístky mají lidé v Příbrami, Rožmitálu a Týnci. Musí si je vyměnit

4. říjen 2016

Špatně vytištěné volební lístky se objevily na některých místech ve Středočeském kraji. Chybějí na nich například jména kandidátů, obzvlášť na lístcích oboustranných. Problém se podle dostupných informací týká Příbrami, Rožmitálu pod Třemšínem a Týnce nad Labem na Kolínsku. Vadné lístky si lidé musejí ve volebních místnostech vyměnit, jinak bude jejich hlas neplatný.

„Chyba vznikla pravděpodobně při tisku, kdy došlo k tomu, že byly hlasovací lístky natištěny šikmo. Jedná se skutečně o několik kousků,“ vysvětluje mluvčí ministerstva vnitra Martina Němcová.

„S ohledem na to, že většina hlasovacích lístků byla už distribuována voličům, budou voliči ve Středočeském kraji informováni nejen o možnosti výskytu špatně natištěných hlasovacích lístků, ale také o možnosti získat bezvadné hlasovací lístky ve dnech voleb ve volební místnosti,“ dodává.

Vymění jim je ve volební místnosti. Tam totiž každý volič může přijít bez lístků a na požádání je dostane od komise. I když je třeba ztratí nebo zapomene. Kdyby ale do urny vhodil špatně vytištěný lístek, bude neplatný.

Čtěte také

Výskyt špatně vytištěných volebních lístků je podle vnitra zatím ojedinělý, jejich výměna za bezchybné ve volebních místnostech je dostačující.

„Voliči by se neměli lekat toho, že dodané hlasovací lístky nebudou tvořit úplnou číselnou řadu, protože většina stran nebo hnutí nekandiduje ve všech krajích. Hlasovací lístky jsou opatřeny otiskem razítka příslušného úřadu,“ říká Petra Báčová z Českého statistického úřadu.

Kraje zvýší informovanost

Na špatně vytištěné lístky už reaguje Středočeský kraj. „Krajský úřad už požádal všechny obecní úřady ve Středočeském kraji o spolupráci, aby zejména prověřily rezervy bezvadných, tedy správných, sad hlasovacích lístků a vyvěsili ve volebních místnostech informaci pro voliče,“ říká mluvčí Helena Frintová.

Úterý je poslední den, kdy mají voliči lístky ve schránkách mít. Také přímo ve volební místnosti je ale dostanou na požádání všichni - včetně těch, kteří je ztratili nebo zapomněli. Volby se konají 7. a 8. října.

autor: tby | zdroj: ČTK
Spustit audio