Chtěli jsme to vítězství víc, říká exsparťan v dresu Liberce Kováč

5. květen 2013

Fotbalisté Sparty si výrazně zkomplikovali boj o titul. Svěřenci kouče Vítězslava Lavičky prohráli v Liberci 0:2, a čtyři kola před koncem ztrácejí na vedoucí Plzeň už pět bodů.

Trenérská kariéra přináší zajímavé příběhy. Současný kouč Sparty Vítězslav Lavička získal v roce 2006 s Libercem svůj zatím poslední titul z české Gambrinus ligy, teď ve stejném městě možná přichází o reálnou šanci vybojovat v této sezoně mistrovský pohár pro klub z Letné. Ale to rozhodně není ta nejzásadnější zpráva z nejsledovanějšího utkání 26. kola Gambrinus ligy.

Čtěte také

Podstatnější mohou být například tyto vzkazy: za prvé, Pražané se spoustou reprezentantů a zkušených fotbalistů sice bojují o první příčku, jenže paradoxně větší úsilí vyvíjí tým, kterému o tak vysokou metu nejde. A za druhé, což se dá nazvat ryzím profesionalismem, hráči Slovanu utkání vyhrávají, přestože řada z nich netají své sympatie k soupeři.

„Teď oblékám dres Slovanu, takže se soustředím na to, abych tu podával co nejlepší výkony. Jinak fandím Spartě, aby ten titul udělala, aby se kluci ještě semkli,“ přiznává třeba obránce Liberce a ještě loni touto dobou sparťan Ondřej Kušnír, a hodně podobně mluví i kapitán Slovanu a jeden čas také defenzivní opora Pražanů Radoslav Kováč.

„Zdálo se mi, že jsme to chtěli trochu víc, ten zápas vyhrát, a zaplať pánbůh jsme to ustáli. Proč jsme to chtěli víc, než Sparta, to nevím, já hraju za Slovan.“

Kouč Liberce Jaroslav Šilhavý dokonce na pozápasové tiskové konferenci bezelstně přiznal, že si jeho svěřenci mohou výhrou uškodit, protože pokud by se dostali do finále domácího poháru společně se Spartou a Pražané později vyhráli ligu, mohli by mít cestu do Evropy o poznání jednodušší. Ale musí být teď náležitě pyšný na svůj tým, který dokázal zvítězit už po šesté v řadě a po bídném podzimu najednou drží třetí místo.

„Co bylo, bylo, vracet se do historie nemá vůbec smysl,“ nechce se vracet k horšímu období Radoslav Kováč, tím spíš, že on sám ještě v Liberci nebyl. Právě s příchodem zkušeného stopera je často spojována jarní jízda Slovanu, a sparťané teď mohou jen tiše doufat, že se jen tak nezastaví.

Liberec se nechce dívat na Plzeň

Také fotbalisty vedoucí Plzně totiž ještě těžká práce s rozjetými Severočechy čeká.

„Samozřejmě, Plzeň může taky ještě ztratit,“ nevzdávají se ještě naděje záložník Sparty Lukáš Vácha, a stejně tak Ondřej Švejdík, ovšem s podstatným dodatkem:

„Pokud budeme pořád sledovat Plzeň a porovnávat se s ní, dál se nedostaneme. Musíme se soustředit sami na sebe, co my děláme špatně a co musíme zlepšit. To je myslím jediná cesta, jak se posunout dopředu.“

autoři: jpa , tej
Spustit audio