Chmelaři na Žatecku už začali s přípravami chmelnic na novou sezonu

4. duben 2024 08:07

Teplý únor a suchý březen nejspíš znovu na Žatecku uspíšily růst chmele. Dřívější nástup jara je podobný jako poslední dva roky. Nemusí to ale znamenat špatnou úrodu.

Zatímco předloni měli chmelaři jeden z nejhorších výnosů, loňský rok byl naopak jedním z nejlepších. Rostlina má hluboké kořeny, takže zjara většinou nedostatkem vláhy netrpí. Navíc všechny výhonky je teď potřeba uříznout.

„Ta práce na chmelnici musí být synchronizovaná – v jeden okamžik to ořežeme, v jeden okamžik pak musíme zavádět, a když sklízíme chmelnici, tak chceme, aby to taky bylo najednou. Kdyby se to neořezalo, tak by každá ta rostlina byla v jiné fázi,“ vysvětluje Jaroslav Pokorný, chmelař ze Stekníku u Žatce.

Jak dodává, pro jarní práce je kromě šikovného chmelaře nejdůležitější dobré počasí.

„Třeba v roce 2023 jsme tady měli jeden z největších výnosů vůbec – květen byl neuvěřitelně suchý, to bylo stejné jako předloni, tak jsme si už mysleli, že to opět dopadne špatně, ale pak, od půlky července do půlky srpna krásně pršelo,“ vzpomíná Pokorný.

Harmonogram prací v březnu a dubnu tak chmelaři kvůli počasí výrazně neupravují. A i když někteří investovali do zavlažování, ze zkušenosti ví, že déšť to nenahradí. Jaká bude sezóna, ukážou až letní měsíce.

Spustit audio

Související