Chcete se naučit jezdit na motorce? Zájemců ubývá, cena kurzů stoupá

30. říjen 2017

Zájem o získání řidičského průkazu na motocykl klesl za poslední dva roky o pětinu. Právě tak dlouho platí novela zákona, která výrazně zpřísnila závěrečné zkoušky. Uchazeči nově absolvují závěrečnou jízdu v provozu sami. Jaké má novela dopady?

Ještě před samostatnou jízdou musí uchazeči na uzavřeném cvičišti zvládnout sérii dovednostních cvičení z ovládání motorky. Náročnější příprava nakonec zvedla i ceny kurzů pro získání řidičáku na motocykl. Třeba u pražských autoškol zhruba na dvojnásobek.

S odstupem dvou let hodnotí změnu jako krok správným směrem Asociace autoškol. Podle jejího předsedy Ondřeje Horázného jsou kurzy sice náročnější, ale vychází z nich lepší řidiči. „To, co dneska zažívají před zkouškou a při zkoušce, dříve zažívali až když sami sedli na motorku sami bez dohledu kohokoli,“ vysvětluje. Změnu hodnotí kladně i Ministerstvo dopravy.

„Jestli začínající motorkáři opravdu jezdí díky novým pravidlům výcviku bezpečněji, zatím nejde vyhodnotit,“ dodává ale vedoucí BESIPu Martin Farář. Pro vyhodnocení systému je potřeba počkat alespoň pět let. Kratší doba by mohla znamenat zkreslení.

autor: jel
Spustit audio