Cestující ze západní Afriky zřejmě čeká na ruzyňském letišti testování kvůli ebole

13. říjen 2014

Celníci na Letišti Václava Havla v Praze by mohli testovat cestující ze zemí západní Afriky kvůli hrozbě eboly. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD to tento týden navrhne vládě.

Podle Němečka by letiště mohlo potřebná zařízení zavést do několika dní. „Jediným ze specializovaných výkonů je změření teploty. To primární je pohovor s pacientem, vyhodnocení rizika, odebrání celkové anamnézy, případných potíží a podobně,“ vysvětluje ministr.

„My v tom nejsme sami, ve velmi podobném duchu uvažují naši kolegové z jiných zemí z Evropské unie. My máme tu výhodu, že u nás nekončí žádná přímá linka ze západní Afriky, jak je tomu například v Paříži, Londýně. Tam je riziko samozřejmě ještě větší,“ konstatuje Němeček a dodává:

„Nicméně počet případů vzrůstá, objevují se i v Evropě a my v součinnosti s evropskými kolegy budeme podporovat taková opatření, aby lidé, kteří se přes přestupní letiště dostali do Prahy, byli přímo na letišti zvláště prověřeni. Aby byla vzata jejich epidemiologická anamnéza a aby se každému takto rizikovému člověku lékaři mnohem víc věnovali.“

Česko zatím řešilo čtyři případy podezření na ebolu. Testy vždy ukázaly, že pacient trpí jinou nemocí.

O víkendu zasahovali karlovarští záchranáři u zaměstnankyně jednoho z místních hotelů. Ve speciálním vaku ji převezli do pražské Nemocnice Na Bulovce, nákaza se nepotvrdila.


Ebola má ve světě již více než 4 tisíce obětí, což je téměř polovina z celkového počtu nakažených. Virus Ebola se přenáší především tělesným kontaktem s nakaženou osobou, případně kontaktem s masem divokých zvířat. Prvotní příznaky se můžou objevit 2 až 21 dnů po nakažení.

Na Bulovce vyšetřili také nemocného muže z Ghany. Šlo o studenta, který v sobotu večer přiletěl na ruzyňské letiště, ale utekl od zdravotní prohlídky.

Lékaři a policisté ho pak dostihli právě až na nádraží. Nicméně se ukázalo, že muž se prohlídky nejspíš jen z nejasných důvodů bál, ale zákeřnou nemocí netrpěl.

Podezření na nákazu měli minulý týden zdravotníci i u českého podnikatele, který se před zhruba třemi týdny vrátil z Monrovie v Libérii. Na lékaře se obrátil kvůli horečkám, jiné příznaky eboly ale nevykazoval. V pátek bylo oznámeno, že podezření na tuto smrtelnou nemoc vyvrátil test v Německu.

Již v polovině září hygienici a zdravotníci prověřovali možný výskyt eboly v Česku u afrického studenta v Pardubicích. U mladíka se totiž po návratu od přítelkyně z Konga, kde se virus šíří, objevily horečky. Ebolu ale následně hygienici vyloučili.

Ebola ve světě
autoři: vlk , kap , vok
Spustit audio