Čeština je národní modla a ne všichni si s ní chtějí hrát, říká autor Hacknuté češtiny

1. březen 2019

Martin Kavka je novinář a copywriter, který deset let sbíral nově vzniklá slova do slovníku dnešní neortodoxní mateřštiny. Přes tři tisíce nových často úsměvných novotvarů pak sepsal v knize Hacknutá čeština.

Kde se vzal nápad? „První impuls na knížku přišel před deseti lety při vzniku webu čeština 2.0. Tehdy jsem v tramvaji zaslechl slovo, které jsem neznal a začal jsem zkoumat, co by to slovo mohlo znamenat. Nová slova jsem si postupně zapisoval do notýsku a po debatě s kamarády se rozhodl, že je zveřejníme na webu. Za deset let se tam nashromáždilo 11 000 výrazů. S nakladatelstvím Jan Melvil Publishing jsme se dohodli na vydání knížky, kam se nám vešlo asi 3 000 slov,“ popisuje cestu ke knize Hacknutá čeština jeden z autorů Martin Kavka.

„Převážná většina slov vzniká v písemné podobě, je to dáno snahou o jazykovou úspornost. Snažíme se říct složitější informaci, co nejkratším způsobem nebo takto popsat i celou situaci,“ vysvětluje Kavka.

Kolem jakých témat se slovník točí? Co na to jazykovědci? Co to je krkavá voda, dortovné, snaženka, krachonoš nebo leštěnka? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.