Čeští vojáci možná ještě letos vyrazí na misi na hranice Sýrie a Izraele

29. srpen 2014

Česko zvažuje, že ještě letos vyšle vojáky na sporné území Golanských výšiny mezi Izraelem a Sýrií. S prezidentem Milošem Zemanem se na tom shodl ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO. V misi by se totiž podle ministra obrany mělo v říjnu uvolnit místo, protože filipínská armáda plánuje své vojáky stáhnout. Vyslání vojáků musí ještě schválit sněmovna a senát.

Stropnický České televizi řekl, že čeští vojáci mají v misi velké ambice. „Když to nazvu úplně natvrdo, tak to znamená mít tu misi na starosti,“ uvedl ministr.

Misi českých vojáků v Golanských výšinách musí ještě schválit sněmovna a senát. V současné době misi na Golanských výšinách řídí irská armáda.

Zeman řekl, že o možnosti nasazení české armády mluvil v minulých měsících s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem, který tuto nabídku přivítal. Mise funguje právě pod patronací OSN, které ji také platí.

„Myslím si, že to je dobrá příležitost jak pro uplatnění české armády, která by jinak seděla v kasárnách, tak samozřejmě pro zvýšení prestiže České republiky,“ řekl prezident.

Argumentem je i česká ambasáda v Sýrii

Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček dodal, že případné vyslání mise má logiku i v tom, že má Česko stále v Sýrii ambasádu, která komunikuje se všemi tamními stranami a zároveň zastupuje i USA, které své velvyslanectví kvůli válce stáhly.

Na Golanské výšiny, kde mezinárodní pozorovatelé působí od roku 1974, nabídlo Česko již dříve vyslat zhruba 150 vojáků. Původně se hovořilo o tom, že by se do mírové mise působící v oblasti mezi Sýrií a Izraelem zapojili nejdříve příští rok.

Situaci mírových sil na Golanech výrazně ztěžuje konflikt v Sýrii. Naposledy ve čtvrtek v tomto nárazníkovém pásmu syrští rebelové zajali 43 příslušníků mise OSN z Fidži a desítkám pozorovatelů z Filipín brání v pohybu.

Manila již v sobotu oznámila, že má v úmyslu svůj kontingent čítající 331 mužů v říjnu z Golan stáhnout, jakmile skončí jeho mandát.

autor: tby | zdroj: ČTK
Spustit audio