Čeští florbalisté otočili utkání se Švýcarskem a vezou z MS bronz

14. prosinec 2014

Poslední utkání na mistrovství světa ve švédském Göteborgu čeští florbalisté zvládli a odváží si podruhé v historii bronzové medaile. V zápase o třetí místo porazili Švýcarsko 4:3, i když prakticky dvě třetiny dotahovali. Zlaté medaile poosmé v historii získalo domácí Švédsko.

Oproti semifinálovému utkání udělal trenér Radim Cepek jedinou změnu v sestavě. S Finy chybujícího Ondruška nahradil na křídle třetí formace Petr Zozulák.

Skóre zápasu otevřel po 73 sekundách jeden z elitních útočníků výběru helvétského kříže Antener, když po chybě Suchánka z voleje uklidil míček za Kafkova záda - 0:1. Pak se sice do první vážnější příležitosti českého týmu probil Tokoš, jenže nedal a v zápětí už to bylo 0:2 v páté minutě.

Po pěkné kombinaci se prosadil Mendelin - 0:2. To s českými florbalisty očividně zatřáslo a dlouho se nemohli proti v tu chvíli už v klidu hrajícím nicméně chybujícím Švýcarům chytit.

Ani švýcarští reprezentanti už ale v první části nedokázali využít další zaváhání hráčů v bílých dresech především zásluhou brankáře Kafky. Ten mužstvo podržel i v závěrečném oslabení po faulu Veltšmída.

Po kartáči v šatně, jak nazval promluvu českého trenéra jeho asistent Michal Jedlička, Češi do druhého dějství nastoupili zcela jinak a byli za to okamžitě a po zásluze odměněni.

Čtěte také

Jendrišák vybojoval v rohu ztracený balonek, který se odrazil zpět k Marku Deutschovi. Jeho střela prošla brankáři Meierovi mezi nohama, kde si ho našel a doklepl do brány v čace 23:05 Jiří Courney - 1:2.

A za dalších 6 minut už bylo vyrovnáno - 2:2. Suchánek vystihl za vlastní bránou úmysl svýcasrkého útočníka a poslal do brejku Tokoše. Útočník Vítkovic obráncům utekl a jedním dotekem přehodil bezmocného gólmana, jenž se mu vrhnul pod nohy.

Jenže česká radost netrvala dlouho v polovině utkání vrátil Švýcarům vedení Matthias Hofbauer - 2:3. Druhou branku v utkání pak mohl 4 minuty před druhou sirénou přidat Jiří Cournyho, jehož střela pod levou ruku Meiera prošla za brankářova záda, ale bohužel skončila pouze na tyči. Na kostce v hale Scandinavium svítilo 36:29 a česká lavička naskákala potřetí v utkání na hřiště.

Bylo totiž opět vyrovnáno a postarala se o to třetí pětka. Akce byla podobná jako při druhém gólu. Tentokrát uzmul balonek soupeři Marek Sýkora a poslal dopředu Patrika Dóžu, který se za polovinou zbavil svého strážce a z otočky vymetl horní růžek - 3:3.

Čeští florbalisté slaví bronz z MS

V závěru 45 sekund před koncem byl faulovaný Courney a Češi se dožadovali trestného střílení, ale rozhodčí odpískal pouze dvouminutový trest. V šestém zápase a sedmé přesilovce na šampionátu se čeští florbalisté dokázali konečně prosadit i v početní převaze. Střelu Tomašíka doklepl z bezprostřední blízkosti Jendrišák - 4:3.

Ve třetí třetině už diváci gól neviděli a tak po posledním velmi důležitém zákroku Tomáše Kafky propukly české oslavy naplno. Florbalisté dokázali odčinit sedmé místo z posledního šampionátu ziskem bronzových medailí.

Titul slaví domácí Švédsko

Do finálového zápasu vstoupilo lépe Finsko, které po první třetině vedlo 2:0, domácí favorité ze Švédska ale dokázali ve druhé třetině díky Nilsberthovi a Samuelssonovi vyrovnat.

Rozhodnutí přišlo v čase 47:00, Švéd Henrik Stenberg přizvedl míček přes finského gólmana Kosonena, otočil zápas a rozhodl o titulu pro domácí tým. Švédsko získalo titul už poosmé z deseti MS.

ČESKO - ŠVÝCARSKO 4:3 (0:2,3:1,0:0)
Branky a nahrávky: 24. Curney (Jendrišák), 30. Tokoš (Suchánek), 37. Dóža (Sýkora), 40. Jendrišák (Tomašík) - 2. Antener, 5. Mendelin (Zürcher), 31. M. Hofbauer (Scalvinoni). Rozhodčí: Skoog, Hamberg (oba Švéd.). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 9148

ČR: Kafka - Deutsch, Podhráský, Veltšmíd, Suchánek, Jelínek, Sýkora - Curney, Jendrišák, Natov (35. Ondrušek) - Tokoš, Tomašík, Sladký - Dóža, Mikeš, Zozulák. Trenéři: Radim Cepek a Zdeněk Skružný
Švýcarsko: P. Meier - Stucki, Bolliger, Graf, Kuchen, Schmocker, Friolet - Fankhauser, M. Hofbauer, Scalvinoni - Maurer, Ch. Hofbauer, Antener - Zimmermann, Zürcher, Mendelin. Trenéři: Petteri Nykky a Esa Jussila

Finále:
Švédsko - Finsko 3:2 (0:2, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 22. M. Samuelsson (J. Samuelsson), 38. Nilsberth (K. Nilsson), 47. Stenberg (J. Samuelsson) - 1. Kukkola (Kivilehto), 20. Töllikkö (Salin). Rozhodčí: Černý, Janoušek (oba ČR). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:0. Diváci: 12.044.

Mistrovství světa florbalistů v Göteborgu:
O 3. místo: ČR - Švýcarsko 4:3 (0:2, 4:1, 0:0)
O 5. místo: Lotyšsko - Norsko 4:3 (1:1, 2:0, 1:2).
O 7. místo: Dánsko - Estonsko 7:2

autor: jbk
Spustit audio