Cesta za papežem. Paní Jarmile díky projektu Ježíškova vnoučata požehnal sám František I.

14. květen 2018

Byla středa 13. prosince a ve Vatikánu se schylovalo k téměř vánočnímu zázraku. Třiaosmdesátileté paní Jarmile se právě plnil celoživotní sen: díky projektu Českého rozhlasu se setkala s papežem Františkem I.

Život se s paní Jarmilou nemazlil. Narodila se v chudých poměrech jako nejmladší z deseti dětí. Dospělosti se dožily jen čtyři z nich. Od dětství trpěla mnoha zdravotními problémy – a když jednou během svého pobytu v nemocnici poprvé spatřila jeptišky, měla jasno: jeptiškou se stane i ona.

Jako by mi požehnal Pán Bůh, říká 83letá Jarmila. Díky Ježíškovým vnoučatům se setkala s papežem

Paní Jarmila na generální audienci u papeže

Mezi vánočními přáními v projektu Ježíškova vnoučata byla i následující slova: „Chtěla bych se setkat s papežem Františkem.” Napsala je třiaosmdesátiletá Jarmila z třebíčského domova pro seniory. A její přání se splnilo - díky Ježíškovým vnoučatům jí osobně požehnal papež František. „Bylo to, jako by mi požehnal Pán Bůh,” přiznává v rozhovoru s Lucií Výbornou paní Jarmila.

Přestože vše nakonec dopadlo trochu jinak, víra měla pro Jarmilu velký význam po celý život. Mimo jiné jí pomohla překonat těžké chvíle během výchovy dcery Evy, která se narodila s Downovým syndromem.

I velká přání se mohou splnit

A tak když přišel projekt Ježíškova vnoučata, nemusela o svém vánočním přání dlouho přemýšlet. Třiaosmdesátiletá paní Jarmila z třebíčského domova pro seniory si napsala o setkání s papežem Františkem. Chtěla ho spatřit na vlastní oči. 

I tohle přání Ježíškova vnoučata zařídila – do Vatikánu paní Jarmilu vyslala i s pečovatelkou Evou. Navštívily generální audienci u papeže.

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim 2016 na dvorku Českého rozhlasu v JIhlavě. Novinářka Olga Štrejbarová si tehdy uvědomila, že opuštění lidé v domovech pro seniory často vánoční dárek nedostali celé roky – a rozhodla se to změnit. Projektu se chopil šéf zpravodajství Českého rozhlasu Martin Ondráček a společně s Olgou uvedli Ježíškova vnoučata v život.

„Už když Svatý otec vešel a stál asi padesát metrů od nás, začaly mi téct slzy,” přiznala redaktorka Mária Pfeiferová, která paní Jarmilu na cestu do Vatikánu doprovázela. „Největší zážitek pro mě bylo, když papež paní Jarmile požehnal. Už jen to, že se nám ji podařilo ve zdraví dovézt do Říma, bylo splněným přáním, ale tohle byl zázrak!”

Jak cesta do Vatikánu probíhala? A co si z ní paní Jarmila odnesla? Podívejte se na její cestu krok za krokem:

autor: als
Spustit audio

Související