Český velvyslanec v Kazachstánu odvolán

30. září 2002

Prezident Václav Havel odvolal českého velvyslance v Kazachstánu Miroslava Andra. Oznámil to Havlův mluvčí Ladislav Špaček s tím, že se tak stalo na návrh vlády. Podle tisku měl Andra jako agenta tajné služby pomáhat dosadit na místo diplomata bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba. Také on zřejmě pracoval pro vojenskou rozvědku.

Velvyslancovo odvolání Radiožurnálu bez bližších podrobností potvrdil Martin Krafl z prezidentské kanceláře. "Stalo se tak na základě návrhu Vlády České republiky. Rozhodnutí prezidenta republiky je účinné od 26. září tohoto roku, jeho realizace je ale v rukou Ministerstva zahraničních věcí České republiky."

Jak nám řekl mluvčí Černínského paláce Karel Borůvka, Androvi současně skončil i pracovní poměr na ministerstvu zahraničí. "K důvodům (odvolání) se vyjadřovat nechci, ty jsou důvěrné a přísluší pouze vládě a panu prezidentovi."

Andr, který je nyní v Česku, tvrdí, že jako diplomat pracoval dobře a že nebyl žádným špionem. O svém odvolání a jeho důvodech prý ještě oficiálně neví. Mluvčí Borůvka ale Radiožurnálu sdělil, že naše ministerstvo zahraničí už s odvolaným diplomatem celou záležitost probralo.

Podle tisku měl Miroslava Andra jako agenta tajné služby pomáhat dosadit na místo v zahraničí bývalý generální sekretář ministerstva Karel Srba. Také on zřejmě pracoval pro vojenskou rozvědku. Androvo odvolání se očekávalo už několik týdnů. Na veřejnosti se totiž objevily informace o tom, že Andr byl v tajné službě Srbovým řídícím důstojníkem. Srba je nyní ve vazbě a čelí obvinění z korupce a organizování nájemné vraždy novinářky.

autoři: ark , mta , rep
Spustit audio