Český rozhlas získal za thriller Neklid ocenění na mezinárodním festivalu Grand Prix Nova v Bukurešti

21. červen 2022

Podcastový seriál Neklid z dílny Českého rozhlasu získal v binaurální kategorii 3. místo na mezinárodním festivalu rozhlasové tvorby Grand Prix Nova. Ocenění za psychologický thriller, jehož autorkou je Klára Vlasáková, převzala v Bukurešti kreativní producentka Kateřina Rathouská.

Pětidílný podcastový seriál Radia Wave vypráví o vztahu Petry a Šimona. Ti tvoří na první pohled idylický pár. Vše ale změní sestěhování do společného bytu, v němž se Petře začnou dít zvláštní věci. Nábytek mění své místo, ze stěn se ozývají děsivé zvuky, které nelze vyhnat z hlavy. Mladá žena začne pochybovat o svém duševním zdraví. Není si jistá, zda se to, co slyší, skutečně děje, nebo to jsou jen její představy. Pravdu rozkryje až tragická oslava prvního výročí dvojice na chatě v horách.

Čtěte také

„Thriller Neklid je velmi autentický díky unikátní technologii binaurálního zvuku, kterou využil pro nahrání podcastu zvukový designér Ondřej Gášek. Ta dokáže zaznamenat zvuky stejným způsobem jako lidské ucho. Díky tomu posluchač slyší veškeré hlasy i zvuky prostorově a plasticky. Tím je vtažen do příběhu a ocitá se přímo v hlavě Šimona a Petry,“ řekla ředitelka Vývoje a výroby Iva Jonášová.

„Konkurence na festivalu byla jako obvykle obrovská. Z úspěchu máme radost, po adaptaci hororové povídky Miloše Urbana To strašný kouzlo podzimu je to už druhá cena pro binaurální nahrávku Českého rozhlasu, tentokrát navíc pro seriál, který je určen mladému publiku Radia Wave,” dodala kreativní producentka Českého rozhlasu Kateřina Rathouská.

Neklid odvysílala stanice Radio Wave jako svůj třetí podcastový seriál v září 2021. Hlavní postavy ztvárnili herci Viktor Kuzník a Tereza Císařová. Ve vedlejších rolích se objevili Adam Ernest, Tereza Hofová nebo Natália Drabiščáková a další. Pro Radio Wave thriller Neklid napsala Klára Vlasáková a režírovala ho Natália Deáková. Dramaturgyní projektu je Kateřina Rathouská, autorem hudby Ondřej Gášek, který se postaral společně s Dominikem Budilem také o zvukovou stránku. Autorkou animace i střihu videa a vizuálů je Diana Cam Van Nguyen.

Autorský tým Neklidu aktuálně pracuje na novém podcastovém seriálu pro Radio Wave, tentokrát v hlavních rolích s Kryštofem Krhovjákem, Martinou Jindrovou, Pavlou Gajdošíkovou a Danielem Krejčíkem. Scénář opět napsala Klára Vlasáková a ponese název Rituál. Český rozhlas ho uvede na podzim 2022.

Oceněný seriál Neklid je k poslechu v aplikaci mujRozhlas, na webu wave.cz/neklid a v dalších podcastových aplikacích.

Spustit audio