Český rozhlas je také součástí Milostivého léta. Mimořádná oddlužovací akce pokračuje až do 28. ledna

14. prosinec 2021 10:20

Česko pokračuje v dluhové amnestii. Díky projektu Milostivé léto se lidé můžou zbavit svých exekucí. Zaplatí jen původní dluh, který je veden vůči státu nebo třeba obci. K Milostivému létu se připojil i Český rozhlas.

Čtěte také

Ať už lidé poslouchají rádio v autě nebo doma, a to třeba i přes televizi, mají povinnost platit každý měsíc rozhlasový poplatek ve výši 45 korun. Vyjímku mají nevidomí nebo taky sociálně znevýhodnění.

V call centru Českého rozhlasu vyřídí operátoři zhruba šedesát hovorů denně. Řeší třeba právě i případy neuhrazených rozhlasových poplatků. 

Podmínkou pro zapojení se do Milostivého léta je mít dluh v exekuci. Vedoucí oddělení akvizic a pohledávek Českého rozhlasu Radka Šimečková radí, jak se do projektu zapojit: „Pokud ta daná osoba má na sebe vedenou exekuci, tak je potřeba komunikovat se soudním exekutorem.“ Lidé můžou obrátit i na věřitele, kterým v tomto případě je Český rozhlas, aby se podíval, jestli jejich dluh je skutečně v exekuci.

Vyplnit žádost, zaplatit původní dluh a poplatek

Stačí vyplnit speciální žádost a tu pak poslat soudnímu exekutorovi. „Na stránkách Českého rozhlasu je ke stažení taková žádost, která splňuje přesné náležitosti,“ doplňuje Radka Šimečnová. Důležité je znát spisovou značku, kterou člověk najde v dopise od exekutorského úřadu. „Nebo mu ji exekutor sdělí. Je potřeba vyplnit určitě, aby tam nechybělo datum a identifikace dlužníka. Uvede svoje jméno, příjmení, místo trvalého pobytu a datum narození. V podstatě pak už zbývá jen vytisknout, podepsat a odeslat.“

Pokud lidé splnují veškeré podmínky Milostivého léta a doplatí zbývající jistinu, tedy původní dluh, tak se vyhnou veškerým úrokům a pokutám z prodlení. Jednorázovým poplatkem 908 korun se pak zbaví exekuce.

Někteří lidé ale nemají peníze na doplacení původního dluhu. Organizace Člověk v tísni proto otevřela veřejnou sbírku s názvem SOS Milostivé léto. Její výtěžek půjde právě na podporu lidí, kteří jsou v dluhové pasti. Milostivé léto trvá až do 28. ledna 2022.

Bezplatná zelená linka hl. m.m Prahy

+420 800 100 000, info@praha.eu

Dluhová poradna Člověka v tísni

+420 770 600 800, jakprezitdluhy@clovekvtisni.cz

Call centrum rozhlasových poplatků

+420 221 553 636  po–pá 7:30–16:00

Spustit audio