Český rozhlas je součástí připomínky 66. výročí květnového povstání

5. květen 2011

Český rozhlas a Český svaz bojovníků za svobodu si připomíná události Pražského povstání. Uctí památku obětí položením smutečních věnců před budovou Českého rozhlasu na Vinohradské třídě. Pietního aktu se účastní významné osobnosti veřejného života.

Slavnostní projevy před historickou budovou Českého rozhlasu půl hodiny po poledni zahájí prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Během pietního aktu vystoupí s projevy také předseda Senátu Milan Štěch, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová a premiér Petr Nečas.

Signál k povstání

5. května 1945 už od rána začal Československý rozhlas vysílat jen česky a hrát zakázané české písně. Zprávy o šesté začaly zvoláním „Je právě sechs hodin." To samozřejmě působilo jako roznětka protinacistických nálad. K budově spěchaly posily SS, ale zároveň čeští policisté.

Ozbrojený střet na sebe nenechal dlouho čekat. Boje se rozhořely a na vlnách rozhlasu se tři minuty po půl jedné odpoledne ozvalo dnes už památné volání o pomoc.

00540432.jpeg

Jedním z pamětníků je i současný místopředseda Českého svazu bojovníků za svobodu Antonín Štícha, který odmítá zlehčování významu povstání:

„Vezměme si, kdyby se zůstalo a čekalo se, jak by dopadla Praha, kdyby se začal boj s Němci, kteří vyhlásili Prahu jako temné středisko odporu proti Sovětské armádě, a svedl se tady boj o Prahu sovětských vojsk a Němců. Myslím, že by Praha nestála na svém místě."

Boje o rozhlas a události povstání se táhly až do 9., respektive 11. května. Květnové povstání českého lidu má na kontě 11 700 mrtvých civilistů a povstalců.

autoři: mkp , nib , klb
Spustit audio