Český geolog objevil dosud neznámý minerál, dostal jméno Příbramit

23. červen 2016
Zprávy

Mezinárodní komise ve Stockholmu uznala objev dosud neznámého minerálu českému geologovi Pavlu Škáchovi. Podle místa nálezu dostal nerost jméno Příbramit. Minerál našel geolog v roce 2007 na haldě v bývalém příbramském uranovém revíru.

„Jedná se o velice specifický minerál, který byl nalezen na odvalu staré uranové šachty číslo 16,“ popsal nález ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl.

Vzácnou přírodninu našel geolog z muzea Pavel Škácha už před devíti lety. Následoval náročný proces zkoumání a ověřování, do kterého se zapojili i odborníci z Národního muzea a Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Muzeum se pak loni obrátilo s žádostí o zaregistrování na mezinárodní komisi pro nové minerály, nomenklaturu a klasifikaci.

„Dvacetičlenná komise odborníků z celého světa hlasovala nejprve o objevu, to znamená zkoumala doložení veškeré dokumentace toho, že chemické složení obsahuje měď, antimon a selen. V tom neměli žádný problém, takže všichni členové jednohlasně odhlasovali, že se skutečně jedná o prvně objevený minerál,“ popsal Velfl.

Příbramit, nebo Pribramit? Část komise měla výhrady k čárce a háčku

Část komise ale podle něj viděla problém v navrženém jménu Příbramit, konkrétně v tom, že název obsahuje háček a čárku. „Nicméně 17 členů nakonec odhlasovalo, že jim Příbramit nevadí,“ doplnil ředitel hornického muzea.

Název minerálu byl podle Velfla zvolen na počest místa nálezu a zároveň jako dárek k letošnímu výročí 800 let od nejstarší písemné zmínky o Příbrami a k 130. výročí založení muzea, jehož sbírku minerál obohatil. Muzeum chce objev představit návštěvníkům Prokopské pouti 3. července.

autoři: ČRo , dka
Spustit audio