Český červený kříž v Jablonci nad Nisou hledá další dobrovolníky

12. leden 2012

V Jablonci nad Nisou se sešli dobrovolníci z různých organizací a diskutovali o podmínkách, v jakých pracují. Lidí, kteří se zdarma ve svém volném čase věnují potřebným, je mezi námi stále překvapivě hodně. Sílu a čas pomáhat mají dobrovolníci každého věku.

„Víceméně je to úžasná zábava, je to super. Nevíte, kdy se to může hodit. S dětmi je to super, ty kroužky... je to bezvadný.“ říkají dvě čerstvě plnoleté slečny, které můžete potkat při instruktážích první pomoci Českého červeného kříže. Občanská sdružení ale spolupracují i s dobrovolníky, kteří by možná sami mohli pomoc potřebovat.

„My děláme terénní sociálně aktivizační službu v sociálně slabých rodinách. A dobrovolníci nám pomáhají – jednak emočně podporovat rodiče, a teď jsme vlastně ještě začali pracovat se seniory, protože i senioři můžou nějakým způsobem okolo sebe pomoct jako dobrovolníci a zároveň jako uživatelé i tu dobrovolnickou službu potřebují.“ vysvětluje Hana Jiránková za sdružení Compitum.

„Započali jsme teď objíždění veškewrých jabloneckých i mimo jabloneckých středních škol, abychom získali mladé lidi, protože mladí lidé mají zájem dělat něco nad rámec svých volnočasových aktivit, ale většinou neví kde. A my jim nabízíme jednu z možností.“ dodává Kateřina Havlová z Českého červeného kříže. Dobrovolnické organizace další členy shánějí. Peněz na svůj provoz ale mají čím dál méně.

autor: leš
Spustit audio