Česko zažilo letošní první tropický den. Jak moc neobvyklé je podobné počasí pro začátek dubna?

9. duben 2024 08:08

Teploty v Královéhradeckém kraji v neděli téměř atakovaly třicetistupňovou hranici, na řadě míst v Česku už první tropický den nového kalendářního roku zažili. Teplo je i tyto dny. A právě o tomto období neobvyklých teplot si teď povídáme s reportérem Tomášem Lörinczem.

Čtěte také

Jaká tedy byla nejvyšší naměřená teplota v Královéhradeckém kraji?
Bylo to na Novém Hradci Králové po 17. hodině odpolední bylo 28,9 desetin stupně Celsia, což je rekord pro 7. duben v Královéhradeckém kraji.

Podle Jaroslava Tučka z hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu jsou podobné teploty mimořádné. „Určitě jsou mimořádné, protože dokonce na dvou místech bylo ve východních Čechách překročeno dubnové maximum. Nejen tedy denní, ale měsíční maximum. Tedy současné teploty jsou opravdu mimořádné."

Čtěte také

Rekordy padaly na všech 15 stanicích v kraji, i to je neobvyklá věc?
Neobvyklé je především to, že se rekordní hranice neposouvala o desetiny stupně, ale třeba o 3 nebo i 4 stupně Celsia. Tohle maximum se datovalo do roku 1961, na některých stanicích bylo i ještě o něco starší.

Podle oslovených meteorologů je to věc neobvyklá, ale zase na druhou stranu to neznamená, že by vše automaticky podporovalo některé klimatické teorie nebo že by se z těchto dat daly dělat jakékoli závěry.

Čtěte také

A jak to bude vypadat s teplotami dál? Padnou další rekordy?
Teplo bude i v úterý, říká meteorolog Jaroslav Tuček. „Na další dny to vypadá, že teplo bude dál pokračovat. Už tedy nikoliv tak vysoké teploty, nicméně 26 či někde i 27 stupňů by mohlo být. Ale z úterý na středu nás bude přecházet studená fronta a ve středu se ochladí na teploty zhruba kolem 14 stupňů."

A pokud se podíváme na týdenní výhled, tak po středečním ochlazení ke 14 stupňům vystoupají teploty v neděli zase ke 22 stupňům, další středu by ale mělo být maximálně 7 stupňů Celsia a střídat se bude jasno s přeháňkami nebo deštěm. Takže takové aprílové počasí jako z učebnice.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související