Česko má další letecké spojení s Čínou. Vzniklo z iniciativy Středočeského kraje

25. únor 2016

Česko má ode dneška další přímé letecké spojení s Čínou. Po Pekingu se nově bude létat z Prahy i do jedenáctimilionového Čcheng-tu, pátého největšího čínského města. Dohodu o nové lince sjednal Středočeský kraj. Služby dopravce Sichuan Airlines využijí hlavně obchodníci a čínští turisté, kterých do Česka cestuje každým rokem víc a víc.

„V této chvíli je to charterový let, ta linka by měla létat jednou týdně. Teď to vyzkoušíme a potom by to mělo přejít do pravidelné linky. Ta by měla létat dvakrát týdně, ve čtvrtek a v neděli,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera.

Právě Středočeši vznik linky iniciovali. Je to jedna z věcí, které by měly přispět k prohloubení spolupráce se Sečuánskou oblastí. Kraj si od ní slibuje především větší návštěvy čínských turistů a také větší rozvoj obchodních aktivit.

Za zpáteční letenku na trase Praha – Čcheng-tu dají cestující zhruba deset tisíc korun.

Není to jediné spojení Česka s Čínou. Už loni mohli lidé létat přímým spojem z Prahy do Pekingu. A ještě letos by měla přibýt i linka do Šanghaje.

I díky pravidelným spojům s Prahou čínských turistů v Česku rychle přibývá. Jen loni se jejich počet blížil k 300 tisícům, jak uvádějí statistiky agentury Czech Tourism, cestovních kanceláří a hoteliérů. Oproti předchozímu roku je to nárůst o 74 tisíc lidí.

Za větším zájmem stojí mimo jiné i čínský film s názvem „Jen my víme kde“, který se točil přímo v Praze. Během jediného týdne ho v kinech vidělo několik milionů asijských diváků.

Před lety podobně zafungoval i korejský seriál Milenci v Praze – počet turistů z Jižní Koreje se tehdy zvýšil víc než o polovinu.

Čínští turisté by mohli nahradit výpadek návštěvníků z Ruska, kterých naopak loni zamířilo do Česka méně. A nahradit by mohli také částky, které Rusové v zemi utratili za nákupy. Tyto peníze podle mluvčí agentury CzechTourism Markéty Vogelové klesly o 40 procent.

Číňané ostatně patří k turistům, kteří mají v průměru nákupy vůbec nejdražší. „V loňském roce to bylo přes 19 tisíc korun. Nejčastěji utrácejí za oblečení a módu luxusních značek a poslední dobou taky za český křišťál nebo drahokamy,“ doplnila Vogelová. Větší výdělky mají i restauratéři nebo hoteliéři.

Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka je dobře s Čínou v oblasti byznysu či turistického ruchu rozvíjet spolupráci a letecké spojení je jedním z řady opatření, které k tomu mohou přispět.

„Čína – byť její ekonomika výrazně zpomalila v posledních třech letech – tak je stále rychle rostoucí ekonomika,“ poznamenal Menčík.

Podle něj by se ale Česko nemělo zaměřovat jen na Čínu, ale třeba i na Indii. Jde ostatně o třetí největší ekonomiku v Asii.

Letiště Václava Havla Praha - mimoevropské lety
autoři: ČRo , zus
Spustit audio