Česko bude s Čínou spolupracovat v jaderné energetice

24. březen 2016

Během návštěvy čínského prezidenta v Praze příští týden se má podepsat několik memorand a dohod o spolupráci firem obou zemí v jaderné energetice. K těm nejzajímavějším patří smlouva mezi polostátní energetickou firmou ČEZ a čínskou jadernou firmou China General Nuclear Power (CGN), respektive mezi jejich dceřinými firmami.

Na straně ČEZ se jedná o inženýrskou společnost Škoda Praha a na čínské straně o China General Nuclear Power Engineering Company.

Ve smlouvě by se měla Škoda Praha zavázat k tomu, že pomůže čínskému protějšku získat důležité evropské licence pro jeho jaderná zařízení. Jsou potřeba k tomu, aby čínský výrobce mohl například svoje reaktory nabízet a provozovat v zemích Evropské unie.

Co to znamená, vysvětlil Radiožurnálu generální ředitel ČEZ Daniel Beneš: „Je to tak, že pokud se jakákoliv společnost chce účastnit tendru na výstavbu jaderné elektrárny v Evropě, tak musí splňovat European Utility Requirement, což jsou požadavky, co má jaderný blok splňovat.“

„Kromě technického řešení je to i mnoho dalších dokumentů. K tomu potřebuje nějakou podporu ideálně nějaké evropské inženýrské firmy. Mohla by to tedy dělat i s jinými společnostmi v Evropě, než je naše, ale pro nás je to dodatečný byznys a příležitost,“ říká Beneš.

Spolupráce ČEZ s Číňany při certifikacích jejich zařízení pro EU je důležitá i proto, že Čína při návštěvě čínského prezidenta ve Velké Británii loni v říjnu podepsala smlouvu o vstupu do projektu výstavby jaderného bloku v elektrárně Hinkley Point.

CGN v něm má třetinový podíl, zbytek má francouzská společnost EdF. Pokud bude mít čínská firma evropskou licenci na své jaderné zařízení, mohla by je v tomto i dalších plánovaných projektech uplatnit.

Čína patří ve světě k jaderným velmocem

Ostatně výstavbu dalších jaderných bloků do budoucna plánuje i ČEZ. Podle Beneše ale spolupráce s čínskou firmou automaticky neznamená nějakou výhodu, až se bude rozhodovat o dodavateli pro Temelín či Dukovany.

„Já bych neřekl, že by díky tomu měli výhodu. Ale v případě, že budou mít produkt, který bude ve Velké Británii a bude licencovaný v EU, tak je to cesta, aby se vůbec mohli účastnit soutěže. A je také potřeba říct, že podobnou spolupráci máme i s korejskou jadernou společností KEPCO,“ uvedl Beneš.

Další připravený dokument je memorandum o spolupráci mezi Státním úřadem pro jadernou bezpečnost ČR a obdobnou čínskou institucí National Nuclear Safety Administration. Podepsat by se měla také dohoda mezi ČEZ, Aliancí české energetiky, čínské CGN a také CEFC o spolupráci v energetické oblasti v Evropě, Číně a na trzích třetích zemí.

Čína patří ve světě k jaderným velmocem. V provozu má 30 jaderných bloků, dalších 24 ve výstavbě a 40 v přípravné fázi. Chce také masivně expandovat na třetí trhy. Už nyní se účastní vedle projektu ve Velké Británii výstavby jaderných elektráren v Pákistánu (přes čínskou společnost CNNC), dále staví 2 bloky v Rumunsku (CGN), v Argentině (CNNC) a zvažuje projekty v Turecku a Jižní Africe (společnost SNPTC).

autor: jaf
Spustit audio