České hory jsou stále bez sněhu, lyžovat se dá jen na několika místech

25. prosinec 2015

Na většině českých hor si o letošních vánočních svátcích lidé nezalyžují. V provozu je zhruba deset lyžařských středisek, a to jenom díky technickému sněhu. I toho ale ubývá a předpověď počasí v nejbližších dnech zlepšení neslibuje.

V Beskydech zůstane v provozu do konce roku zřejmě jen areál v Mezivodí, kde mají zhruba 20 centimetrů sněhu.

V Jeseníkách by se mohlo od zítra lyžovat v Kopřivné v Malé Morávce a od úterý zřejmě i na Červenohorském sedle. V Orlických horách je otevřená jedna sjezdovka v Říčkách, kde leží 30 centimetrů technického sněhu.

V Krkonoších si zájemci zalyžují v Peci pod Sněžkou, Janských Lázních, Malé Úpě a ve Špindlerově Mlýně. Tam jsou otevřené tři sjezdovky ve Svatém Petru a jedna na Horních Mísečkách.

Bez bílé pokrývky byla 23. prosince i Sněžka, nejvyšší hora v Česku

Čtěte také

Lyžovat se dá také v Krušných horách na Klínovci, kde leží zhruba 20 až 30 centimetrů technického sněhu. I toho ale nejspíš ubyde, protože zítra a v neděli nás čeká na prosinec nebývale teplé počasí.

„Na Štěpána bude skoro jasno až polojasno, nejvyšší denní teploty vystoupí na devět až 13 stupňů a lze očekávat, že na mnohých místech budou překonány dosavadní denní rekordy maximálních teplot. I v neděli můžeme očekávat většinou pěkné počasí,“ upřesňuje meteorolog Jaroslav Rosa.

Skiareály chystají náhradní programy a počítají ztráty

Podle předpovědi se výrazněji ochladí zřejmě až na začátku nového roku. Horská střediska i hotely proto připravují pro návštěvníky náhradní programy. Turistům nabízejí třeba koupání v bazénu a v nižších polohách dokonce půjčují koloběžky a kola.

Provoz hotelů by teplé počasí ovlivnit nemělo, ale třeba lyžařské areály ztráta určitě poznamená, potvrzuje ředitel Asociace horských středisek Libor Knot.

Čtěte také

„Takovýto výpadek celého měsíce, a jak to letos vypadá, tak možná i přelomu roku, samozřejmě provozovatelé středisek pocítí. Že by krachovali teď, takové informace nemám, ale po zimě to budou muset vyhodnotit a případně přibrat nějaké investory nebo zrevidovat investiční plány na další sezónu,“ řekl.

autoři: ČRo , rok
Spustit audio