České dráhy zavírají pokladny na 17 malých nádražích v Olomouckém kraji, jízdenky budou prodávat průvodčí

14. říjen 2019

Pokud jezdíte vlakem, možná i vás za měsíc a půl čekají změny. Na víc než 150 nádražích si totiž nově nebudete moct koupit jízdenku. Zavřou hlavně ty pokladny, které cestující využívají málo. Jízdenky si ale od prosince lidé nepořídí ani na některých nádražích ve větších městech. Jde třeba o stanici Olomouc město.

„Líbilo se mi, že jsem přišel a koupil jsem si jízdenku a jel jsem si za dvacet korun kamkoli do těch malých vesniček. Byla by to škoda,“ stěžuje si cestující Boris, který ze stanice Olomouc město na cesty vyráží pravidelně. Dalším cestujícím, kteří jezdí ze stejného nádraží, ale chystané uzavření pokladen nevadí.

V Olomouckém kraji bude ukončen prodej jízdních dokladů na 17 místech:
Blatec, Branná, Domašov nad Bystřicí, Horní Lipová, Hustopeče nad Bečvou, Jindřichov na Moravě, Libina, Litovel předměstí, Mikulovice, Olomouc město, Ostružná, Písečná, Pivín, Troubelice, Velká Kraš, Vrbátky, Žulová

Se zrušením pokladen musí počítat taky lidé, kteří jezdí třeba z nádraží v Pelhřimově, ve Slavkově u Brna nebo ze stanice Nymburk-město. Jízdenku pro cestu ze stanic bez pokladny si lidé budou moct koupit třeba přes internet. „V těchto stanicích budou zákazníci odbaveni ve vlaku, nebo mohou využít elektronické odbavovací kanály,“ vysvětluje mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Pokladny nově nebudou ve stanicích, kde teď jízdenky Českých drah prodávají zaměstnanci Správy železniční dopravní cesty. Už teď je tam prý kupuje málo cestujících. Pro SŽDC je navíc prodej jízdenek nevýhodný.

Zrušených pokladen nakonec může být i víc než zmíněných 150. V Olomouckém kraji bude ukončen prodej jízdních dokladů na 17 místech. Ve všech případech je důvodem ukončení smlouvy o prodeji našich jízdenek ze strany Správy železniční dopravní cesty. 

Na některých nádražích totiž jejich provoz dotují kraje. A ty můžou do konce roku rozhodnout, že už na ně dál přispívat nechtějí. V takovém případě by je České dráhy taky zrušily. Jiní dopravci zavírání pokladen neplánují. Třeba RegioJet chce naopak otevírat nové.

autor: sva
Spustit audio