Česká mince mění město

19. březen 2004
Seriál týdne

Tak toto je charakteristický zvuk pro dnešní Kazaň. Všude se staví, bourá, odváží kamenná suť, sbíječkou drtí asfalt. A může za to Česká republika, tedy spíše naši předkové, kteří před mnoha staletími na našem území přežívali. Pořád vám uniká souvislost?

0:00
/
0:00

Metropole Tatarstánu oslaví příští rok tisíc let své existence a všechna ta sláva a přestavba města se děje jenom a jenom kvůli nedávnému nálezu jedné malé olověné mince. Podle archeologů údajně z Čech. Víc o tom ví Ejra Cidikov, doktor historických věd a vedoucí ochrany památek v Kazani.

"Česká mince byla nalezena na území kazaňského kremlu v roce 1998 během výkopových prací. Byla v hloubce asi tří metrů. Před několika staletími na tom místě stálo malé obchodní město. Tam, kde jsme objevili českou minci, bylo ještě hodně dalších předmětů, které odpovídaly stáří tak kolem 10., 11. století - arabská drachma nebo maďarský šperk, ale jedině česká mince byla tak významná," říká archeolog.

U nálezu byl také Zufar Šarikov, tehdy ještě student, dnes už vedoucí průzkumu kazaňské archeologie, kterého jsem speciálně kvůli historii českého nálezu hledal asi tři dny:

"Ano, byl jsem svědkem toho, jak našli českou minci. Bylo to v kazaňském kremlu pod místním chrámem, kde jsme dělali průzkum. Už si přesně nepamatuju den a konkrétní místo, kde byla objevena, ale vím, že už byl konec pracovního dne. Čistili jsme poslední nánosy hlíny a najednou se objevil předmět, který vypadal zajímavě. Tak jsme zavolali Ejrada Cidika."

"Přivolali mne, řekli, že našli nějaký kruhový předmět podobný minci. Ze začátku, když jsem si ji prohlédl, zdálo se mi, že jde o výrobek ze zahraničí. Mince totiž byla z olova a byl na ní latinský nápis. Jednotlivá písmenka nebyla dost dobře vidět, nemohl jsem tedy rozluštit, co přesně se na minci píše. Proto jsem okamžitě pozval k nálezu kazaňského numismatika. Ten nám řekl, že jde o předmět z Evropy a že by ho zařadil tak do 13. století, ale není si jistý," dodává archeolog a ukazuje mi předměty, které společně s mincí našli.

Mince putovala do Německa a poté se dostala také k odborníkům v České republice, konkrétně k lidem z numismatického oddělení národního muzea. Ti se podle slov kazaňských archeologů doslova nad nálezem rozplakali. Celý život prý po takové minci toužili.

No abych to zkrátil - po několika letech průzkumů přišel konečný závěr. Jde o českou minci, možná to ale mince vůbec není. Jedná se třeba o ozdobu nebo o obchodní pečeť. V každém případě pochází z období 10. století, zřejmě z roku 930, kdy u nás vládl kníže Václav. No a do Kazaně v Tatarstánu se dostala o něco později, v roce 990. Jak se to stalo, nikdo neví. Ale kdyby se to nestalo, v Kazani by dnes tolik nestavěli.

"Ano, existuje takové úsloví: Peníze k penězům. Určitě ty oslavy tisíce let Kazaně jsou svázány právě s českou mincí. Vidíte, že se u nás hodně staví. Centrum města se doslova celé změní, bourají se staré domy, lidé se stěhují na sídliště na okraji města. Obyvatelé, kteří v Kazani žili před tisíci lety, dali městu svůj vklad jednou českou mincí. A dividendy teď sklízejí dnešní obyvatelé města," dodává Ejra Cidikov.

Politici Tatarstánu, autonomní republiky Ruské federace, totiž využili minci k získání mnoha desítek milionů rublů z federálních prostředků právě na oslavy tisíciletí. Stejně jako před časem Petrohrad, který vloni oslavil 300 let svého trvání. A co si o nálezu myslí obyčejní lidé, třeba 33letý Rustan? Zaskočil mne, že znal souvislost mezi českou mincí a historií Kazaně.

"Já si myslím, že je to moc dobře, že se našla ta česká mince. Teď máme důvod k tomu, aby se naše země ještě víc přátelily. Vaši otázku ale můžu rozdělit na několik podotázek. Co se týká kulturní blízkosti, potvrdilo se, že už před staletími mezi námi byly nějaké kontakty. A co se týká otázky financí, díky nálezu můžeme velmi zásadně změnit tvář města. Proto jsem opravdu rád, že se v Kazani česká mince objevila," dodává Rustan.

A co říká na názor, který jsem také slyšel - že jde v podstatě o jakýsi politický nález, díky kterému Kazaň dostala z federální vlády hromadu peněz?

"Kvůli čemu věřit nebo nevěřit. Je to prostě fakt, který už skončil. Teď se v tom znovu hrabat? Proč? To by nemělo smysl. Teď už je pouze nutné radovat se z toho, že naše země se staly bližšími a můžeme se stýkat. Hlavně - v naší zemi se díky české minci vyřešily problémy s financováním přestavby města. Vše půjde na účet federální podpory tisíc let Kazaně," přiznává Rustan.

Tak vidíte, za co může jedna malá česká mince.

autor: pev
Spustit audio

Více z pořadu