Češi zachraňují antilopy Derbyho. V Senegalu bylo posledních 6 zvířat, dnes žije 260 exemplářů

24. březen 2018 10:00

Majestátní, až jednu tunu vážící antilopa se dvěma rohy a jedinečnou kresbou na těle, to je antilopa Derbyho. Záchrana kriticky ohroženého západního podruhu začala ve chvíli, kdy v Senegalu existovalo posledních šest zvířat.

V současné době žije v senegalských rezervacích 260 exemplářů těchto sudokopytníků. Mezi ty, kteří mají na tomto úspěchu podíl, patří i Markéta Grúňová ze Safari Parku Dvůr Králové. Rozhovor připravila redaktorka Dana Voňková.

Západní poddruh antilopy Derbyho nenajdeme v žádné zoo, vyskytuje se pouze v národním parku Niokolo Koba v Senegalu, kde v rezervacích Bandia a Fathala dnes žije kolem 260 těchto kriticky ohrožených zvířat.

Na jejich záchraně se podílí spolek Derbianus, jehož členkou je i Markéta Grúňová ze Safari Parku Dvůr Králové. Také ona vzpomíná na to, že v roce 2000 žilo v Senegalu už jen šest antilop Derbyho.Ve skupině byl tehdy jediný samec a tak 12 narozených mláďat z poslední doby považuje za velký úspěch.

Mládě v trávě

Královédvorský safari park navíc podporuje jednoho pracovníka, který se věnuje senegalským dětem.

Antilopa Derbyho dosahuje 150 až 175 cm výšky v kohoutku a hmotnosti 300 až 1080 kg. Srst má kaštanovou barvu, od hřbetu až téměř k břichu se táhne deset až sedmnáct bílých svislých pruhů. Na nohách, krku a obličeji má výrazné černobílé znaky, na krku dlouhý černobílý lalok kůže a na hřbetě tmavou a krátkou hřívu.

Obě pohlaví mají poměrně dlouhé, ostré a zakroucené rohy, které u samců dosahují až 120 cm. Mláďatům vyrůstají po narození krátké rovné růžky, které se postupně stáčejí až do 4 let věku, podle počtu zákrutů lze přibližně odhadnout věk zvířete.

Bandia

Ve volné přírodě okusují antilopy Derbyho několik druhů keřů a stromů. Vyžadují teplé a suché podnebí, což komplikuje jejich chov v zajetí.

Samice rodí po 8 až 9 měsíční březosti jediné mládě s typickým pruhováním, které se po celý život nezmění a pro každého jedince je jedinečné jako otisk prstu.

Antilopa Derbyho dostala jméno podle velkého milovníka zvířat Edwarda Smitha-Stanleye, třináctého hraběte z Derby, který v roce 1847 financoval převoz těchto antilop do Velké Británie.

Fredy Fathala
autoři: Milan Baják , DV
Spustit audio

Související