Češi přecházejí na kompostování. Radnice jim v tom vycházejí vstříc

17. srpen 2015

Kompostování už zdaleka není pouze záležitostí menších obcí. K třídění bioodpadu se postupně přidávají i lidé ve městech, výskyt hnědých kontejnerů na ulicích se tak zvyšuje. Na Zlínsku například právě startuje třetí kolo rozdávání bezplatných kompostérů, na Přerovsku si dnes mohou lidé vyzvednout první hnojivo z nové kompostárny.

Radnice města Valašské Klobouky na Zlínsku vyřešila problém se zahradním odpadem tak, že lidem zdarma pořídila kompostéry. Nádoby na biologicky rozložitelný odpad půjdou z dotace.

„Jedná se ve městě o třetí sérii rozdělování kompostérů. Doposud jich bylo mezi lidi rozdáno 600. Přímo ve městě na stanovištích tříděného odpadu se pak nachází 40 kontejnerů na biologický rozložitelný odpad,“ potvrzuje starostka Eliška Olšáková z kandidátky Mladých.

„V současné době si občané Valašských Klobouk a místních částí Lipina, Smolina a Mirošov mohou podávat žádosti na Odbor životního prostředí. Kompost jim bude zapůjčen na dobu 5 let, potom se stává jejich vlastnictvím.“

Kompost zdarma

V Přerově se objevily nádoby na bioodpad na jaře. Dnes radnice lidem zdarma jako odměnu za třídění rozdá první kompost, podle mluvčí radnice Lenka Chalupové to bude až 300 kilogramů na číslo popisné.

Začátky třídění se ale neobešly bez problémů. Mezi listím a větvemi se v nové kompostárně objevily třeba pneumatiky, plechovky od piva a staré elektrospotřebiče.

„Našli jsme tam normálně i minimax, třeba dráty, pletiva a podobně. To může poškodit míchací vůz, čímž může dojít k poškození mechanismu těch řetězů, šroubů a podobně,“ vysvětluje provozní kompostárny Zdeněk Rybka.

Třídit bioodpad začali nejprve obyvatelé rodinných domů, dnes už jej ale třídí i lidé na sídlištích. Na Přerovsku je to až 3 a půl tisíce domácností.

Bioodpad vhodný / nevhodný na kompost
Přerované si z kompostárny vyzvedávají svůj bezplatný příděl kompostu
autoři: zem , Jana Čadová
Spustit audio