Červené vlčí máky získáte i ve středočeských knihovnách a muzeích. Výtěžek sbírky půjde na projekt Paměť národa

8. listopad 2018 09:43

Možná jste už taky ve svém městě potkali dobrovolníky s kasičkami s červenými vlčími máky. Když jim přispějete a květ vlčího máku si koupíte a připnete třeba na sako, podpoříte dobrou věc. Na 11. listopad připadá Den válečných veteránů a díky penězům ze sbírky budou moct vznikat další příběhy hrdinů, veteránů a pamětníků v rámci projektu Paměť národa.

„Podpoří další natáčení, další dokumentaristickou práci, nahrávání dalších hrdinů pro portál Paměť národa. Mohou přispět zároveň i online na webu denveteranu.cz libovolnou částkou. Funguje to přes portál Darujme.cz, takže je to zcela bezpečné,“ řekla Radiožurnálu Jana Holcová z organizace Post Bellum, pod kterou projekt Paměť národa spadá.

Post Bellum pořádá sbírku už počtvrté a třeba loni se podařilo vybrat zhruba tři čtvrtě milionu korun. Loni se po celé republice rozdalo přes 30 tisíc květů máků, letos má Paměť národa připravených 50 tisíc kusů. Přispět můžete i na řadě míst ve středních Čechách, třeba ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně, v muzeu v Říčanech, v Městské knihovně v Berouně nebo v knihovně v Kutné Hoře.  Další podrobnosti najdete na https://denveteranu.pametnaroda.cz/

Vlčí mák je symbolem veteránů už od konce první světové války. Vlčí máky v té době pokrývaly hroby padlých na západní frontě. Když si tedy lidé červený květ připnou na oblečení nebo batoh, připomenou si tak právě hrdinství a oběti vojáků.

V neděli 11. listopadu bude v katedrále svatého Víta na Pražském hradě koncert ke Dni válečných veteránů. Zahraje na něm filharmonie z Hradce Králové. Koncert začíná v 19 hodin.

„Vstup je zdarma, není nutné pořizovat žádné vstupenky předem. Katedrála je velká, ke stání je tam mnoho míst, měli bychom se všichni vejít. Zazní skladba Modlitba naděje, v úvodu bude mluvit biskup Václav Malý, generál Petr Pavel a také Dominik Duka. Myslíme si, že by to mohl být pěkný zážitek,“ uvedla pro Radiožurnál Holcová.

Svátek věnovaný veteránům se slaví jako připomínka 11. listopadu 1918, kdy bylo podepsané příměří a ukončeny boje první světové války. V Česku se jako významný den slaví od roku 2001.

autoři: Vojtěch Šrámek , tch
Spustit audio